ДНІМ. Конфліктне

Деталі конфліктної ситуації навколо призначення директорки Дніпропетровського національного історичного музею достатньо висвітлені в ЗМІ, але якщо коротко, то переможниця конкурсу дала дещо не достовірні дані стосовно своєї діяльності в культурницькій галузі.

Вистачало там і інших надзвичайно проблемних моментів, бо незважаючи на обурення наукової, музейної і культурної громадськості, оприлюднених матеріалів журналістських розслідувань, голова дніпропетровської облради все ж таки підписав розпорядження про призначення.

Думки розділилися. Одна частина громадськості, підтримана частиною волонтерської спільноти, наполягає, що фаховість майбутнього директора не є важливою, що головне – ентузіазм і революційні перетворення, що музей – це «відкритий майданчик для діалогу між громадою міста та музейними працівниками…». Інші вважають, що зміни, безумовно, потрібні, але вони мають відбуватися, передусім, на реальному науковому підґрунті, планово, з належним фінансуванням, а саме головне – законно, що відбилося у протестних настроях щодо методів обрання і призначення нового директора.

Трагізм ситуації в тому, що обидві частини – патріотичні. І ті, й інші бажають змін і готові в тій чи іншій мірі долучатися до спільної  роботи, як і робили це раніше. Тільки постає одне «але». Але дивлячись з ким.

Постає питання репутації. Якщо амбітна людина хоче показати свої здатності і можливості, то вона має продемонструвати щось здійснене нею особисто. Припустимо, створений десь в районі яскравий музейний осередок, до якого утворюється черга навіть з мешканців сусідніх регіонів. Або навіть в обласному центрі – будь де. Цього немає.

Натомість є участь у створенні однієї з експозиції ДНІМ, присвяченій АТО. Є участь у волонтерській діяльності. Все. Програма іноді викликає щире здивування безграмотністю, коли для майбутньої директорки немає відмінностей між стародруком і рукописною книгою, коли текст насичений гіпотезами й побажаннями, які не показують головного – розуміння стратегії.

Звісно, буде суд. Звісно, є сподівання на прозоре й законне вирішення проблеми.

Але перед цим було скандальне призначення керівника Дніпропетровського театрально-художнього коледжу, паралельно відбувся величезний скандал із конкурсом на посаду Оперного театру в Дніпрі…

Наскільки готові очільники Дніпропетровської обласної ради закладати свою власну репутацію під непорядні і сумнівні оборудки заради … ? Чого? Або гроші не пахнуть?

Віктор Векленко

MIXADVERT