Ексначальник СБУ Харківщини назвав справу проти себе політичним замовленням: чому це не так

Печерський районний суд м. Києва 12 вересня взяв під варту колишнього начальника Управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна. Дудіна арештовано на 2 місяці без альтернативи застави. Йому інкримінують державну зраду і самовільне залишення служби.

Нагадаю, 29 травня президент Володимир Зеленський звільнив очільника управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна за недбале виконання службових обов’язків і пообіцяв йому розслідування правоохоронців.

Тоді очільник держави заявив, що Дудін “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто”.

У Державному бюро розслідувань повідомили, що 24 лютого, на початку повномасштабного вторгнення, Дудін намагався перешкоджати роботі керівництва області, а саме: відмовився, відповідно до вимог закону, переходити у підпорядкування командувача угруповування військ “Харків”, начальника штабу охорони Харкова, і хотів керувати обороною сам.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdbr.gov.ua%2Fvideos%2F1745068039196297%2F&show_text=false&width=560&height=314&t=10

Сам екскерівник СБУ Харківщини коментуючи причини справи проти нього заявив про політичний характер переслідування. На його думку, заступник керівника Офісу президента України Олег Татаров допомагає ФСБ переслідувати його за вказівкою члена партії “Слуга народу” Вадима Слюсарєва.

За інформацією Дудіна, Слюсарєв був куратором партії “Слуга народу” у Харківській області і 18 лютого виїхав з України до Російської Федерації. Свої звинувачення на адресу Слюсарєва екскерівник СБУ Харківщини підкріплює посиланням на відео, на якому помічник Слюсарєва розповідає про співпрацю останнього з ФСБ. Більше того, за словами Дудіна, Слюсарєв збирав компромат на голову Держприкордонслужби України для ФСБ.

У мене відразу виникають питання щодо функціоналу Дудіна і виконання ним своїх службових обов’язків. Маючи відповідну оперативну інформацію щодо можливих протиправних дій Слюсарєва Дудін дає можливість останньому виїхати з України на територію країни-окупанта.

Відповідно, якщо довіряти інформації самого Дудіна про збір компромату на голову Держприкордонслужби України для ФСБ, то можемо припустити, що внаслідок недбалого виконання службових обов”язків самим Дудіним компромат опинився в руках ФСБ. А це ще одна стаття, яку можуть інкримінувати екскерівнику СБУ Харківщини.

Йдемо далі.

З приводу “політичного характеру переслідування” Дудіна. Ці тези розраховані на людей далеких від розуміння процесів і здатних реагувати на подібні сентенції виключно в емоційному плані.

Справа в тім, що за інформацією з відкритих джерел, Дудін за погодженням зі своїм протеже начальником Головного управління ВБ СБУ Андрієм Наумовим для участі у виборчому процесі створили власну політичну партію “Акцент”. Мета була очевидна – отримання депутатських мандатів в обласній і міській радах м. Харкова.

На мою думку, ці депутати навряд чи представляли би опозиційне крило політичних сил Харкова. Нагадаю, що участь співробітників СБУ у політичній діяльності, а тим більше створення власної політичної партії прямо заборонена законом. Якщо підтвердиться і ця інформація, то запитань до Дудіна з боку правоохоронних органів щодо його діяльності на посаді очільника управління Служби безпеки України в Харківській області буде на порядок більше.

Я невипадково згадав про можливий зв”язок Дудіна з Андрієм Наумовим, який був затриманий 7 червня у Сербії. Справа в тім, що за інформацією того ж ДБР, ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, міг збирати та передавати російським спецслужбам дані, що становлять державну таємницю, зокрема, щодо систем безпеки зони відчуження ЧАЕС. Я не виключаю, що саме можливий зв’язок Дудіна з Наумовим будуть наполегливо відпрацьовувати співробітники ДБР.

До речі, у українського контррозвідника Дудіна досить красномовний позивний- СМЄРШ. Хто не в курсі, нагадаю. “СМЄРШ” (Смерть шпионам – рос.) – Головне управління контррозвідки Наркомату оборони (НКО) – військова контррозвідка, начальник – В.С. Абакумов . Підпорядковувалося безпосередньо наркому оборони Іосіфу Сталіну. Досить красномовний позивний, як на мене. Особливо, якщо брати до уваги рік і дату народження “контррозвідника” – 13 березня 1983 року. Себто, становлення і формування світогляду “нащадка залізного Фелікса” відбувалося у Незалежній Українській Державі.

Саме час згадати відомий анекдот про те, що причетність Штірліца до радянської розвідки видавала хіба що будьонівка і автомат ППШ.

Примітно, що за інформацією з відкритих джерел, Дудін свій шлях у Харкові на посаді очільника управління Служби безпеки України в Харківській області розпочав із запрошення Геннадія Кернеса на своє подання на новій посаді. Виявляється, що навіть послуги кейтерингу представляв ресторан Кернеса “Нікас”. Це все звичайно плітки політичних опонентів, але фактом залишається позиція самого Кернеса щодо подій під час Революції Гідності і подальшого розвитку ситуації в країні.

Як фактом залишається і повідомлення про підозру в державній зраді тимчасовому виконувачу обов’язків начальника Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого і обрання останньому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За даними джерел серед правоохоронних органів, йдеться про колишнього заступника начальника управління Служби безпеки України в Харківській області Юрія Рябуху.

Далі буде…

MIXADVERT