Місія ОБСЄ підтвердила інформацію аналітиків “Права Справа” про російські “Гради” в ОРЛО

Співробітники Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні зафіксували 21 реактивну систему залпового вогню БМ-21 «Град». Системи розміщені з порушенням ліній відведення в непідконтрольному урядові районі Луганської області. Це підтверджує оприлюднену раніше аналітиками ГІ «Права справа» інформацію про створення російськими окупантами нової батальйонно-тактичної групи.

Про це повідомляється у щоденному звіті № 294/2021, оприлюдненому СММ ОБСЄ.

В ОБСЄ уточнюють, що системи залпового вогню БМ-21 «Град» були виявлені патрулем СММ біля н.п. Хрустальний (колишній Красний Луч).

Варто зазначити, що 18 листопада аналітичний відділ ГІ «Права Справа» оприлюднив інформацію про створення російськими окупантами нової батальйонно-тактичної групи. До її складу увійшли 60 танків і 20 одиниць реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» біля окупованого н.п. Міусинськ Луганської області.

Міусинськ — місто районного значення у складі м. Хрустальний Луганської області. На заході від Міусинська пролягає кордон з Донецькою областю. Через місто проходить автомобільна дорога H21. На півночі населений пункт майже впритул примикає до міста Хрустальний.

Крім того, повідомлялося, що за останній тиждень російськими окупантами створені щонайменше три батальйонно-тактичні групи.

На переконання аналітичного відділу ГІ «Права Справа», ці факти свідчать про створення ударного угруповання. А також про підготовку Росії до ескалації збройного протистояння в безпосередній близькості до лінії розмежування. Або щонайменше про ймовірну ротацію збройних сил країни-агресора. І це – дуже небезпечний сценарій.

Примітно, що у червні 2020 року ОБСЄ та США підтвердили оприлюднену у ЗМІ інформацію аналітичного відділу ГІ «Права Справа» про підготовку Росією воєнних провокацій на Донбасі. Тоді в ОРЛО відбулося розгортання батальйонно-тактичної групи Збройних сил Російської Федерації.

Варто зазначити, що постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 11 червня 2020 року заявив наступне.

Виявлення СММ ОБСЄ військових автоколон, які вночі секретно заходять з РФ на територію ОРДЛО поза офіційними пунктами пропуску, ставить під сумнів російські заяви про постачання «гуманітарної допомоги».

4 липня 2019 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» повідомив, що на території окупованих районів Луганської області, а сааме на території колишнього Луганського летовища і так званих «лутугинських таборів», відбувалися активні військові навчання окремих підрозділів «2-го АК народної міліції ЛНР». Крім того, повідомлялося, що в районі розведення сил і техніки члени НЗФ з блакитними пов’язками так званого СЦКК ЛНР продовжують патрулювати місця біля мосту в Станиці Луганській.

Своєю чергою, у звіті СММ ОБСЄ станом на 5 липня 2019 року, на 19:30 зазначено, що у непідконтрольних урядові районах безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ ОБСЄ зафіксував 14 танків на полігоні в районі населеного пункту Круглик (65 км на південний захід від Луганська). А також 35 танків і 42 буксирувані гаубиці або міномети (невстановленого типу) на полігоні неподалік від Мирного (41 км на південний схід від Луганська).

У звіті також повідомляється, що на ділянці розведення спостерігачі бачили щонайменше п’ятьох членів збройних формувань (з блакитними нарукавними пов’язками з написом “СЦКК”). Це сталося поблизу блокпоста збройних формувань на південь від мосту у Станиці Луганській (15 км на північний схід від Луганська).

Наведені факти наочно спростовують інформацію полковника запасу ЗСУ Романа Червінського.

Останній у ефірі програми «Свобода слова» Савіка Шустера заявив про те, що з 2019 року вся розвідувальна робота щодо ОРДЛО зупинена.

«Структура розділу працювала так: кожен підрозділ відповідав за свій напрям. Його керівництво звільнено: керівника змусили звільнитися, заступник перевівся. Робота не здійснюється. Усе зупинено. Ми не розуміємо, чому», – сказав Червінський.

Менше з тим, аналітичний відділ ГІ «Права Справа» розраховує на подальшу плідну співпрацю зі спеціальною моніторинговою місією (СММ) ОБСЄ.

MIXADVERT