Топ гібридних впливів тижня в Україні

Топ гібридних впливів тижня в Україні

У той час як росте кількість випадків COVID-19, в Україні пройшли акції протесту проти вакцинації. Подібність дизайну плакатів на акціях протесту в Україні та Молдові дає підстави вважати, що їх організувала Terra Freedom, організація, яка системно дискредитує заходи боротьби з пандемією в Молдові, Україні та країнах Балтії. За словами радника заступника голови Верховної Ради України Павла Булгака, «є всі підстави вважати, що Terra Freedom діє в інтересах Росії». Одна з учасниць протесту, керівниця організації STOP Fake Pandemic, подякувала Росії за фінансову «підтримку» та пропагувала російські наративи дезінформації.

Кілька американських ЗМІ, зокрема New York Times і Politico, опублікували статті про «нове нарощування російських військ» поблизу України. Особливо активно меседж поширювали в українському медіа-просторі. Міністерство оборони України заявляє, що розвідка не зафіксувала жодного додаткового переміщення військ, а біля кордону України та на тимчасово окупованих територіях перебуває близько 90 тисяч російських військових. Це постійна агресивна позиція Росії, нинішній рух є типовим для російсько-української війни, як зазначила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Поширення паніки вигідно Росії: українська розвідка вважає, що це елемент спеціальних інформаційно-психологічних дій.

Президент Росії Путін відвідав окупований Крим у рамках святкування «Дня єдності», знову намагаючись легітимізувати окупацію. Його промова включала ключові тези російської пропаганди, яка позиціонує Крим і Севастополь як невід’ємну частину Росії і зображує «приєднання до Росії» як «вільну і непохитну волю людей», забуваючи про військове вторгнення на півострів, величезну кількість антиукраїнської дезінформації та «референдум», проведений під дулами автоматів.

Оригінал статті – на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/uk/top-gibrydnyh-vplyviv-tyzhnya-v-ukrayini-28

MIXADVERT