Банкова при Порошенкові “грала ключову роль” у схемі Медведчука – Венедіктова

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявляє, що керівництво Адміністрації президента Петра Порошенка могло грати ключову роль в організації поставок вугілля з Росії до України через компанії з окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у колонці Венедіктової на “Українській правді” щодо справи народного депутата ОПЗЖ й кума російського президента Віктора Медведчука

Генпрокурор повідомляє, що правоохоронці досліджують понад 10 тисяч записів телефонних розмов: перемовини підозрюваних, представників Росії, членів терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”, українських посадовців, а також фізичних осіб.

За її словами, “такий багатий масив електронних даних – справжня оперативна удача”.

Судячи з записів, пише Венедіктова, нардеп обговорював із керівниками державних органів РФ “питання надання преференцій щодо поставок вугілля з Росії саме за посередництва тих компаній, де він є бенефіціаром або причетний до їх діяльності”, а також використання залежності України від поставок вугілля з ОРДЛО “як засобу тиску для відновлення енергопостачання до окупованого Криму наприкінці 2015 року”.

“Несподівано з’ясувалось, що до питань постачання вугілля і організації процесу в цілому були причетні і співробітники з числа керівництва Адміністрації президента України станом на той період.

Слідство і прокурори мають дані, законно отримані в ході проведення слідчих дій, про те, що керівництво Адміністрації президента не тільки обговорювало під час телефонних перемовин абсолютно конкретні факти реалізації злочинного плану, але й видавало досить чіткі доручення ряду офіційних посадових осіб в українських органах влади.

Коли співставити цю інформацію з фактичними обставинами справи, стає очевидно, що і українська верхівка влади грала ключову роль в цьому театрі воєнних дій” – написала Венедіктова.

Венедіктова зазначає, що два недіючих підприємства були використані в злочинній схемі поставок вугілля енергогенеруючим підприємствам України: “Шахта імені К.І. Кисельова” з Донеччини і “Луганськвугілля” з Луганщини були формально перереєстровані в Києві.

Керівником ДП “Шахта імені К.І. Кисельова” було призначено представника “ДНР” – громадянина, який був наближеним до одного з підозрюваних, оскільки раніше працював у структурах, пов’язаних із ним.

На посаду керівника ДП “Луганськвугілля” бойовиками “ЛНР” було запропоновано громадянина, який через декілька днів після підписання договорів від 16.12.2014 та 15.01.2015 обійняв посаду заступника “міністра” в ОРЛО.

Відтак прокурори вивчають понад 400 томів матеріалів кримінальних проваджень, у яких перевірялись факти причетності фігурантів кримінального провадження до вчинення низки інших злочинів.

Нагадаємо: голова Служби безпеки Іван Баканов повідомляв, що правоохоронці перевірять причетність п’ятого президента Петра Порошенка та колишньої голови Нацбанку Валерії Гонтаревої до справи Віктора Медведчука про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації шляхом організації поставок вугілля.

У Порошенка назвали це “спробою реанімувати фейк про зв’язок Порошенка із Медведчуком” і відкинули звинувачення з боку влади.

8 жовтня народному депутату з ОПЗЖ і куму Путіна Віктору Медведчуку оголосили нову підозру – про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації шляхом організації поставок вугілля з ОРДЛО на підконтрольну Києву територію України.

12 жовтня суддя Печерського районного суду відправила Віктора Медведчука під домашній арешт, хоча обвинувачення клопотало про арешт з альтернативою застави в 1 мільярд гривень.

Прокуратура планує оскаржувати це рішення.

До цього Медведчук уже перебував під домашнім арештом у справі про розграбування ресурсів у Криму (нафти й газу) та держзраді.

«Аргумент»

MIXADVERT