Проросійські бойовики готують провокації на окупованій Луганщині.

Днями на брифінгу в окупованому Луганську офіцер прес служби “народної міліції ЛНР” Олександр Мазейкін заявив, що військовослужбовці 79-ї бригади ЗСУ в ході обладнання своїх фортифікаційних споруд  на щастинському напрямку начебто пошкодили ділянку кабельного з’єднання. Внаслідок цього  без інтернету залишилася частина Луганської області.

За словами Мазейкіна, після проведення обстеження лінії,було встановлено, що пошкоджена ділянка кабельного з’єднання “Лисичанськ-Щастя” на північ від с. Геївка.

На наступний день “міністерство зв’язку ЛНР” попередило про можливі перебої зі зв’язком та інтернетом. В “міністерстві” це пояснили проведенням ремонтних робіт на високовольтній лінії 500 кВ “Шахти-Перемога”.

Примітно, що це не перший випадок, коли представники окупаційної адміністрації пояснюють причину збоїв в роботі мобільного зв”язку і інтернету на території “ЛНР” аварією на телекомунікаційному обладнанні, яке розташовано за межами самопроголошеної “республіки”. Нагадаю, що 6 червня 2020 року на окупованих територіях Луганської області пропав мобільний зв’язок оператора. У т. зв. “мінкомзв’язку ЛНР” пояснили, що причиною збоїв в роботі стала аварія на телекомунікаційному обладнанні, яке розташовано за межами “ЛНР”.

Утім проблеми у роботі оператора мобільного зв’язку співпали по часу із інформацією аналітичного відділу ГІ “Права Справа” щодо передислокації безпосередньо до лінії розмежування окремих підрозділів ЗС РФ та  “2-го армійського корпусу ЛНР”. Зокрема, на щастинському напрямку було зафіксовано пересування важкої бронетехніки і окремих підрозділів бойовиків, чисельністю до роти. Також на веселогорівському напрямку зафіксоване накопичення БТР-60.  Спостерігачі ОБСЄ підтвердили оприлюднену у ЗМІ інформацію аналітичного відділу ГІ “Права Справа” про підготовку Росією воєнних провокацій на Донбасі.

Передислокація в “ЛНР” окремих підрозділів російських окупаційних військ на момент відсутності мобільного зв’язку і інтернету є сталою практикою.

Так, 10 січня 2018 року в ефірі “5 каналу” мною була оприлюднена інформація, що навпроти населеного пункту Щастя спостерігається концентрація окремих підрозділів 2-го АК “ЛНР”. У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ станом на 11 січня 2018 року повідомлялося, що “у непідконтрольному урядові районі на південний схід від с. Весела Гора, члени патруля місії бачили свіжі сліди, оцінені як сліди щонайменше 2 танків (Т-64), що вели на північний схід”.

На наступний день, а саме: 11 січня 2018 року в “ЛНР” заявили про повне припинення роботи оператора мобільного зв’язку. За інформацією представників окупаційної адміністрації, обрив магістрального оптоволоконного кабелю стався в районі населеного пункту Оленівка на території т.зв. “ДНР”. Але, як з’ясувалося пізніше, місце обриву було саме в районі с. Весела Гора.

Примітно, що вже 12 січня на брифінгу в окупованому Луганську в. о. начальника управління “народної міліції ЛНР” полковник Філіпоненко повідомив, що ЗСУ начебто планують провокаційні обстріли об’єктів цивільної інфраструктури на території окупованих районів Луганської області.

Своєчасна реалізація отриманої ГІ “Права Справа” інформації щодо концентрації підрозділів бойовиків в районі розриву кабелю поблизу с. Весела Гора дозволила уникнути звинувачень української сторони у перешкоджанні роботи оператора мобільного зв’язку і створенні гуманітарної катастрофи на окупованих територіях Луганської області.

Наразі повідомлення про проблеми в роботі оператора мобільного зв”язку співпали по часу із появою інформації про передислокацію окремих підрозділів 2-го АК “ЛНР” на щастинському та стаханівсько-первомайському напрямках. Зокрема, на території колишнього оздоровчого табору на березі Сіверського Донця,що розташований навпроти міста Щастя,наразі концентруються окремі підрозділи 2-го Армійського корпусу “ЛНР”. Крім того, зафіксована робота РЕБ “Житель”.

Варто зазначити, що підготовка і проведення параду 7 жовтня з нагоди сьомої річниці утворення “оборонного відомства ЛНР” були використані бойовиками з метою передислокації як живої сили, так і техніки. Зокрема, на вул. Чайковського було зафіксовано 6 вантажних автомобілей з живою силою. Крім того, було зафіксовано рух важкої бронетехніки в напрямку Станиці Луганської, зокрема в райони постійної дислокації на території фабрики “Лутрі” і заводу “Маршал”.

В цей же день, а саме: 7 жовтня, офіційний представник “народної міліції ЛНР” Філіпоненко заявляє про те, що у районах населених пунктів Щастя, Миколаївка та Врубівка мобільні групи 20-го батальйону РЕБ за допомогою станції “Буковель-АТ” начебто здійснювали придушення сигналів каналів управління БПЛА місії ОБСЄ.

Мовиться про те, що російськими спеціальними службами і їх місцевими посіпаками задіяно комплекс оперативних заходів з метою унеможливлення витоку інформації про передислокацію підрозділів ЗС РФ безпосередньо до лінії розмежування.

Росія та підконтрольні їй бойовики “ЛНР” готують нові збройні провокації у Луганській області. Кремль планує звинуватити Україну в загостренні бойових дій, зірвати відкриття нових КПВВ і спробувати схилити Київ до власного плану виконання Мінських угод.

MIXADVERT