Варфоломій відлетів з України дуже натхненний, а всі хороводи РПЦвУ оцінені як московські вибрики

Вселенський патріарх Варфоломій відлетів з України дуже натхненний через побачене і почуте в Україні, а всі хороводи РПЦвУ однозначно були оцінені як московські вибрики.

Про це написав речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря)

«Патріарх відлетів з України дуже натхненний. Бо особистий досвід спілкування, побачене і почуте лише підтвердили, що ухвалені рішення були вірними і жодні вмовляння чи залякування Москви вже нічого не змінять. Суспільство і держава сприйняли візит дуже позитивно. А всі хороводи однозначно були оцінені, як московські вибрики. Отже результат є прямо протилежний тому, якого очікували в МПвУ», – написав архієпископ Євстратій у Фейсбуці.

«Комсомольські антицерковні хороводи від МПвУ/Мірян виглядали убого. Як партійні збори за часів пізнього Брєжнєва. Ну а що ще чекати від дешевої масовки, зібраної за 150 грн/день?», – додав речник ПЦУ.

За словами владики Євстратія, нічого оригінального противники візиту придумати не змогли і все виглядало або пародією на протести православних українців проти візитів Московських патріархів Алексія та Кирила, або схожим на «Союз воинствующих безбожников»: «Ну справді: “Томос від мирян…” явно був натхненний тим же духом, що і “Библия для верующих и неверующих” Ємельяна Яраславскава».

Крім того, архієпископ ПЦУ здивувався, чому верхівка РПЦвУ виводила своїх мирян до держрезиденції, хоча вона знала, що патріарх Варфоломій не там мешкає під час візиту.

Речник ПЦУ прокоментував фейк, який запустили в РПЦвУ про недопущення Варфоломія до міжконфесійної молитви за Україну.

«Щоби хоч якось виправдати свою безпорадність, провідники МПвУ поспішили оголосити своєю “перемогою” відсутність Патріарха на “Молитві за Україну” в Святій Софії. Але: а) Патріарх напередодні зустрівся з членами Ради Церков, дуже тепло і щиро поспілкувався. Не прийшли фактично лише представники МП. Вони і на зустріч Ради з Папою Іваном Павлом ІІ не ходили; б) Патріарх вже помолився за Україну в Святій Софії з тисячами вірних ПЦУ в неділю, очоливши спільно з Митрополитом ПЦУ літургію. Саме помолився. Бо на відміну від митр. Онуфрія, він не прийшов просто прочитати ритуальні фрази вітань. То навіщо Патріарху було йти до Софії ще раз – лише в якості гостя? в) Тим більше, що в цей же час він мав зустріч у Кабміні з Прем‘єром Шмигалем, у якого теж був напружений графік і лише цей час виявився вільним. А сама «Молитва за Україну» була внутрішнім заходом, де не було жодних закордонних гостей. Тому це ніяка не «перемога» МП, а їхня “хорошая мина при плохой игре”», – зауважив архієпископ Євстратій.

Також він зауважив, що в РПЦвУ не дотримались своїх обіцянок.

«Пообіцявши не ходити туди, де буде Патріарх, очільники МП не дотрималися і цього. Бо вони були на трибуні параду – як був і Патріарх.  Додаткового комізму ситуація набула, коли очільники МПвУ смиренно чекали, що Патріарх поїде з президентського прийняття – і лише тоді прийшли на нього», – написав речник ПЦУ.

MIXADVERT