Кропивницький політичний картель. Хто керуватиме регіоном

Якщо абстрагуватися від назв партій, то часто химерні коаліції у регіонах стають зрозумілішими

Процеси створення провладної більшості в місцевих радах нічим не регламентовані і суттєво відрізняються від ідеологічних протистоянь на національному рівні. Головну роль у формуванні більшості в місцевих радах відіграють спонсори місцевих осередків та їх фінансові інтереси. У кого вони співпадають – той і опиниться при владі.

Приклади неприродних коаліцій вже є у багатьох місцевих радах. Наприклад, у Вінниці Євросолідарність пішла в опозицію до ідеологічно близької їй «Української Стратегії Гройсмана», а у Львівській та Одеській облрадах «ЄС» об’єдналась із нібито ворожою їй на національному рівні партією «Слуга народу».

Подібні процеси наявні й у Кропивницькому. На першому засіданні Кропивницької міської ради 4 грудня фактично створили промерську коаліцію у складі партій «Пропозиція», «Європейська Солідарність» та «Слуга Народу». Принаймні такий висновок напрошується із перших призначень на посади заступників та членів виконкому.

Однак голосування за всі пропозиції міського голови Андрія Райковича було на диво одностайним. «За» голосували не тільки «ЄС» разом зі «Слугами», а й ОПЗЖ разом із «Батьківщиною» та головним ворогом Райковича – Артемом Стрижаковим.

Що могло змусити партії, які нібито не отримали жодних посад, голосувати за всі пропозиції Райковича, фактично віддаючи йому монопольну владу в місті? Очевидно, існування ширших домовленостей – на рівні всієї області. І домовленість ця стосувалась не політичних партій, а місцевих олігархічних груп, які за ними стоять. Обрання керівництва обласної, міських та районних рад підтверджують цей здогад.

Партійні коаліційні розклади

Кіровоградська обласна рада чи не вперше обирала своє керівництво зі скандалом. Перед голосуванням за голову поліція евакуювала людей з приміщення, адже отримала повідомлення про замінування. За три дні депутати знову зібралися і продовжили роботу. Між колишнім головою облради, представником «Батьківщини» Олександром Чорноіваненком, та представником «Слуги Народу» Сергієм Шульгою депутати обрали останнього. За нього проголосували 40 депутатів із фракцій «Слуга Народу», ОПЗЖ, «Пропозиція», Радикальної партії і, ймовірно, «За майбутнє».

Представник «Пропозиції» Юрій Семенюк отримав посаду першого заступника, ОПЗЖ (Вадим Волканов) та РПЛ (Дмитро Лінько) – заступників. «Європейська Солідарність» заявила про перехід в опозицію і… отримала керівну посаду в ключовій депутатській комісії – бюджетній (Сергій Коваленко). Тобто їх опозиційність виявилась дуже умовною. В подальших голосуваннях депутати від «ЄС» систематично підстраховували голосами окремих депутатів новостворену більшість. Реально ж в опозиції опинилась лише «Батьківщина», майже всі депутати якої не голосували за кадрові призначення нової влади. Про виняток із правила – трохи згодом.

Облрада – це не єдина кадрова поразка «Батьківщини». Здобувши перемогу на виборах, партія програла боротьбу за посади у ключових для себе новостворених районах – Новоукраїнському та Голованівському. Це західна частина області, де на виборах завжди перемагали представники умовно патріотичних проєвропейських партій, в першу чергу – «Батьківщини». В обох місцях райради також очолили кандидати від «слуг»: Олександр Небога та Руслан Цобенко відповідно.

В той же час найбільший – Кропивницький район – дістався представнику «Пропозиції», ексрегіоналу Андрію Лейбенку, а Олександрійський район, в якому завжди домінували проросійські настрої – представнику «Європейської Солідарності» Сергію Ракуті.

Нагадаємо, Олександрійським міським головою обрано Сергія Кузьменка, якого підтримали партії «ЄС», «Пропозиція», «Слуга Народу», «Сила і честь», «Батьківщина». Вони і сформували промерську більшість.

Щодо решти міст: Світловодськ очолив Андрій Маліцький («Слуга Народу»), Знам’янку – Володимир Сокирко («Слуга Народу»), Бобринець – Леонід Кравченко («Слуга Народу»), Долинську – Євгеній Звіздовський («Слуга Народу»), Малу Виску – Юрій Гульдас («Наш край»), а Новоукраїнку, Гайворон, Благовіщенськ, Помічну, Новомиргород – чинні міські голови, що йшли самовисуванцями за неофіційної підтримки Батьківщини та «ЄС».

 

В реаліях місцевої політики назви партій, представлених у місцевих радах, менш важливі ніж те, хто за ними стоїть. «Тиждень» уже писав про місцевий олігархічний консенсус і бенефіціарів виборчих списків на Кіровоградщині. У загальних рисах головні правлячі групи показані на інфографіці.

Сьогодні вже можна казати про остаточний поствиборчий розподіл впливів між місцевими феодалами та про зміни, які сталися в самих групах.

Група Тарасова-Волканова. Сьогодні стало очевидним злиття аграрного клану родини Тарасових, які опинились при владі і змогли пролобіювати свого голову ОДА, із основною частиною колишньої групи «трудовиків» – групою Волканова. До них також приєднались Шамардіни, які раніше перебували під впливом Табалових.

Отже, станом на сьогодні група контролює Кіровоградські ОДА та облраду, в їх активі голова ОДА, голова та заступник голови облради, 25 депутатів (у тому числі 11 із фракції «Слуга Народу», 10 депутатів ОПЗЖ, 2 депутата РПЛ, 2 депутата «Батьківщини»).

Кропивницька міська рада: 16 депутатів (5 – «Перспектива міста», 4 – ОПЗЖ, 4 – «Рідне місто», 3 – «Слуга народу») та два члени виконкому. Кропивницька райрада – 13 депутатів (7 «слуг», 7 – ОПЗЖ, 3 – РПЛ), а також опозиційна фракція ОПЗЖ в Олександрійській міськраді, 9 депутатів.

Окрім того, група отримала голів Новоукраїнського та Голованівського районів, а також міста Світловодськ, Знам’янку, Бобринець і Долинську.

Група Кузьменків. В облраді має щонайменше 14 «багнетів» (9 – «ЄС», 2 – «Слуга народу», 1 – ОПЗЖ) і посаду голови бюджетної комісії, але це не головний їх актив. Головний актив – місто Олександрія та Олександрійський район, де вони отримали майже абсолютну владу. Слід очікувати, що призначення голови Олександрійської РДА теж відбудеться за поданням Кузьменка. Також група представлена у Кропивницькій райраді – 7 депутатів «ЄС».

Група «заводчан». Раніше група не втручалась у обласні питання, зосереджуючи свою увагу на Кропивницькому, проте цього разу вони отримали «золоту акцію» і вдало нею скористалися. Маючи лише 6 депутатів (5 від «Пропозиції», 1 від «слуг»), вони отримали посаду першого заступника голови облради. Ключовий актив – це місто Кропивницький та Кропивницький район. Вони мають більшість в міськвиконкомі (10 членів) і в обох радах. У Кропивницькій міськраді група має міського голову і 16 депутатів (9 – «Пропозиція», 4 – «ЄС», 3 – «Слуга»), у райраді – голову і 13 депутатів (8 – «Пропозиція», 5 – «Слуга»).

Група Онулів суттєво втратила вплив, отримавши лише двох депутатів Кропивницької міськради у фракції «ЄС», і тепер змушена діяти спільно із заводчанами.

Родина Табалових теж позбулася влади у Кропивницькому. До виборів вони були не менш впливовою силою, ніж заводчани. Нині Табалови мають лише 3-х депутатів «Нашого краю» – найменшої фракції міськради. Вони продовжують боротьбу зі своїми колишніми соратниками, а нині представниками групи Тарасова-Волканова, за контроль хоча би над Подільською районною у місті Кропивницькому радою. Це вже зовсім не той масштаб, проте приєднуватись до інших вони не поспішають. (Боротьба за райраду у Кропивницькому тривала станом на момент написання. Станом на день публікації матеріалу, Табалови її програли – Ред.)

Переможці виборів у області за групами впливу

Клановий картель

Незалежно від партійності, три найбільші олігархічні групи мають свою більшість у всіх ключових радах області, розподіливши між собою сфери впливу. Поза великою грою опинились конкуруюча група – Табалових, а також дрібніші підприємці, об’єднані у списки партій «Батьківщина» і «За майбутнє».

За такого погляду стає зрозумілою й одностайність підтримки кадрових пропозицій Райковича, описана на початку. Її спричинили сподівання «Батьківщини» на коаліцію на рівні міста й області з партіями «Пропозиція» і «ЄС», про яку, очевидно, була домовленість перед виборами. Проте Райкович і Кузьменко обрали зрозуміліший для них формат союзу із Тарасовим, про який вони також паралельно домовились ще до виборів. Гарантом дотримання домовленостей виступив новопризначений голова ОДА Андрій Назаренко.

Тепер можна впевнено прогнозувати, що провладна більшість Кропивницької міськради складатиметься із депутатів фракцій «Пропозиція», «Слуга народу», «ЄС», ОПЗЖ, «Перспектива міста» та «Рідне місто». Але назви партій значення не мають. Має значення – хто володіє «франшизою».

Дмитро  Сінченко

MIXADVERT