Загострення на Донбасі та стягування військ: чого добивається Росія.

Нинішнє загострення — це демонстрація сили, а не використання її. Я не прогнозую прямого вторгнення.

Ми бачимо демонстраційне нарощування угруповання. Але давайте пройдемося по цифрах. Українська розвідка в листопаді 2020 року говорила про чисельність бойовиків 1 і 2 Армійських корпусів росіян в ОРДЛО на рівні 35 тис. осіб. Тоді як на 30 березень 2021-го вже наводяться дані тієї ж самої розвідки — про 28 тисяч військових на окупованих територіях.

Ще один момент. За даними американської розвідки, на російсько-українському кордоні зосереджено близько 4 тисяч російських військових. А ніяк не 25 додаткових батальйонно-тактичних груп, як стверджують у нас. Треба заспокоїти населення, що всі повідомлення різних “розслідувачів” — це елемент інформаційно-психологічної війни російських спецслужб. На жаль, в інформаційному полі України.

На мою думку, загострення не просто можливе, але і вже відбувається. У тому числі в районах пілотного розведення військ. Але мова не йде про нове вторгнення росіян на територію України. У так званому “ДНР” спостерігається зосередження сил і засобів противника у Тернового. Там у них танкові полігони. Туди підтягують бронетехніку. Ну, а в так званій “ЛНР” активні передислокації бойовиків відбуваються на Первомайському напрямку, в районі Золотого, а також на Щастинському напрямку, у села Весела Гора.

Нагадаю, що досі дискутується питання одночасного відкриття КПВВ в Золотому і Щасті. Й окупанти продовжують тиснути на українську сторону, щоб був автомобільний пункт пропуску в саме в районі н.п. Щастя, що створить загрозу танкового прориву з боку агресора. Ось там зараз щосили загострюють. Відомо, що в цих районах працюють російські РЕБ. А це ознака того, що здійснюється прихована передислокація. Все інше, включаючи інформацію про військові колони в Криму, у наших кордонів, про нові військові табори (де чомусь спокійно ходять британські журналісти) — білий шум, відволікання уваги і демонстративна гра м’язами.

На мою думку, Росія включила елементи військово-політичного тиску з метою примусити Україну виконувати ряд незручних позицій з паризького комюніке — за підсумками зустрічі нормандської четвірки в грудні-2019. Не випадково прес-секретар Путіна — Пєсков — заявляв, що Росія погодиться на нову зустріч в нормандському, але за умови виконання офіційним Києвом хоча б кількох зобов’язань. Про свої зобов’язання РФ традиційно замовчує. Від нас вимагає імплементації в українське законодавство формули Штайнмайера, особливо по частині законів про амністію і виборів в ОРДЛО. А щоб стимулювати нас до прийняття цих (вкрай небезпечних для України) кроків йде ескалація на дипломатичній, інформаційній і військовій ниві.

Нагадаю, джерела повідомили Reuters, що Росія, стягуючи війська до кордонів України і активізуючи сили на окупованому Донбасі, намагається продемонструвати силу.

В свою чергу командувач військ США у Європі генерал Тод Волтерс заявив, що ймовірність вторгнення Росії в Україну протягом наступних кількох тижнів оцінюється від “низької до середньої”.

Спеціально для Comments.ua

MIXADVERT