Російська вакцина: що чекає мешканців окупованих територій Донбасу

На окупованих територіях Донбасу очікують поставку російської вакцини від COVID-19 “Супутник V”. Які ризики несе ця ситуація, і як на неї повинен реагувати офіційний Київ? 

Нагадаю, що ще в серпні місяці влада РФ заявила, що вакцина успішно пройшла дві стадії досліджень на добровольцях у віці від 18 до 60 років і приступили до вакцинації населення. Робилося це, незважаючи на те, що препарат не пройшов 3-го етапу апробації – клінічних випробувань.

По суті, дана вакцина не сертифікована. Немає міжнародного сертифікату. Так, наприкінці листопада минулого року Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що контактує з розробником російської вакцини, але терміни отримання дозволів на «Супутник V» , за їх словами, «передбачити важко».

Примітно, що в  Європейському агентстві з лікарських засобів досі не отримали від російської сторони запит на вироблення наукових рекомендацій по препарату «Супутник V» . Як пояснили в агенстві, компанія-розробник повинна «провести попередні обговорення і подати заявку» для авторизації на ринку. Лише потім спеціальний комітет з лікарських препаратів для людини оцінить надані дані, щоб упевнитися, що «переваги даної вакцини переважують пов’язані з нею ризики».

Тобто, можна казати, що російський «Супутник V» – є вакциною сумнівного походження. Апробування вона проходила тільки в країнах-сателітах Росії – Білорусі та Венесуелі.

В свою чергу у РФ стверджують, що ефективність вакцини – 91%.  Але з урахуванням того, що не було реальних клінічних випробувань, а також з урахуванням традиційно брехливої ​​російської пропаганди – говорити про ефективність «Супутник V»,  м’яко кажучи, передчасно.

Щодо анонсованої вакцинації цим препаратом мешканців окупованих територій Луганської і Донецької областей. Варто зазначити, що  офіційно РФ називає ці райони частиною України. Відповідно,подібні її дії – є фактом прямого втручання у внутрішні справи нашої країни. Тим більше, що українська сторона вже заявила про готовність вакцинувати мешканців окупованих територій Донбасу безпосередньо на КПВВ.

Ось тільки відкриття пунктів пропуску російська сторона блокує.  А тому всі заяви РФ, що вона проводить вакцинацію в рамках «гуманітарного співробітництва» (тому що Київ нібито відмовляє мешканцям ОРДЛО в вакцинації) – не витримують критики. Швидше слід говорить про те, що Росія має намір використовувати території квазіутворень для проведення 3-го – клінічного – етапу випробувань вакцини. У так званій «сірій зоні», де можна приховати сліди будь-якого злочину, де картина реальності спотворена так, як хочеться кремлівським кураторам, легше замовчати факти смертності від вакцинації не сертифікованим препаратом. Швидше нам намалюють картину ефективності «Супутника V» на рівні 120%.  При цьому наголошуючи, що вакцинація на окупованих територіях – це виключно гуманітарний аспект, елемент турботи з боку РФ.

Впевнений, що українські МЗС і МОЗ повинні заявити про те, що Росія має намір проводити випробування сумнівної вакцини на громадянах України, які проживають на окупованих територіях.

MIXADVERT