Ми не перші в Україні, але попереду Москви і Санкт-Петербурга…  

Ми перші в Україні… Це хибне формулювання стосується єлисаветградського електричного трамваю. Прикро, але екскурсоводи, навіть зі вченими ступенями, раз за разом повторюють неточну фразу – перший в Україні трамвай.

Тож, варто згадати деякі деталі трамвайної історії в Україні, і частково в Російській імперії. Деталь перша і головна – перший електричний трамвай в Україні, а тим часом навіть у всій Російській імперії, стартував 1(13) червня 1892 року в Києві. До цього київський трамвай пройшов певний еволюційний шлях. У липні 1891 року було відкрито першу кінну трамвайну лінію, в лютому 1892 року першу парову. Але пізніше в Києві існувала ще одна родзинка – Дарницький автомоторний або бензиновий трамвай.

Повертаючись до інших українських трамваїв слід означити їхню історичну хронологію. Другим електричним трамваєм в Україні став львівський трамвай, запущений у 1894 році. Крім того Львів мав кінний трамвай з 1880 року, який було остаточно замінено електричним у 1908 році.

Наступні три міські електричні трамваї в України з’явилися у 1897 році. Одним із них і був наш, тоді єлисаветрадський. Цей рік умовно можна назвати трамвайним роком в Україні. Третім українським трамваєм, і третім в Російській імперії чітко можна визначити катеринославський (дніпровський) трамвай, який розпочав свій рух 26 червня 1897 року. А от чий трамвай був четвертим та п’ятим – історичні фіксовані записи спонукають до роздумів.

18 липня 1897 року в Чернівцях, які знаходилися у межах Австро-Угорщини, запустили єдину за історію міста трамвайну лінію. Вона проіснувала до грудня 1967 року. А от у Єлисаветграді трамвайну лінію відкрили 25 липня, але курсувати містом трамваї почали… з 13 липня 1897 року! І чий трамвай був раніше? Для патріотів міста наш трамвай четвертий в Україні, а для любителів формалізму, а можливо і урочистого перерізання стрічок, він п’ятий.

А от у Москві електричний трамвай з’явився лише 1899 року, на два роки пізніше за Єлисаветград! Мабуть про це варто говорити під час екскурсій містом. Міф про «перший трамвай», на жаль, дуже живучий. Є ще один, який говорить про те, що наш трамвай знищили німці, хоча було навпаки – вони намагалися його відновити.

Крім нашого трамваю, припинили своє існування і інші. Не стало трамваїв в Сімферополі, Кременчуці, Севастополі, Керчі, Чернівцях та деяких містах Донбасу. Причини різні, але переважно економічні. Зупинила трамвайний рух в Луганську, Краматорську, Молочному та Авдіївці російська агресія. Всього електричний трамвайний рух зупинився у п’ятнадцяти містах України. Вісім з них перестали діяти на Донбасі.

Варто звернути увагу на інші види трамваїв в Україні. Найпершим був кінний, на зміну якому прийшов паровий, а потім ще автобензиновий. Існував проєкт побудови канатної трамвайної лінії в Чернівцях, який так і не втілили в життя. У ряді міст України кінні трамваї так і не замінили паровими чи електричними. Так сталося в Бердичеві, Ніжині та Білгород-Дністровському. Серед оригінального трамвайного сполучення в Україні була трамвайна лінія між Києвом і Броварами, приміське сполучення в Коломиї, яке служило трамваєм у місті і вантажно-пасажирським в передмісті, та курортне трамвайне сполучення в Молочному під Євпаторією.

Існувало ще п’ятнадцять проєктів міського трамваю в Україні, яким не судилося бути реалізованими, серед них львівський підземний. А у Святогірську на Донеччині трамвай з’являвся і зникав двічі. З 1911 по 1918 рік там діяв кінний трамвай, а з 1930 по 1941 курсував трамвай на бензиновій тязі. Тож, якщо врахувати появу кінних трамваїв, які були першими, то наш міський трамвай стає восьмим в Україні.

А ще у двох містах – Києві і Кривому Розі функціонує швидкісний трамвай та у Києві і Одесі існує брат трамвая по рейках – фунікулер.

Анатолій Авдєєв

MIXADVERT