читацька спільнота Києва бурлить щодо закриття книжкового ринку на Почайній

Вже кілька днів читацька спільнота  Києва бурлить щодо закриття книжкового ринку на Почайній – там планують  побудувати черговий торговельно-розважальний центр, а книжкову оазу  закрити або перенести в інше місце.

Доля  книжкового ринку була вирішена ще у 2016 році, коли на генплані міста з’явився  ще  один ТРЦ біля метро Почайна. За цей час тишком- нишком готувалась документація, у Київраді приймались  “правильні рішення”, а цього  року змінився  власник ТОВ «Книжковий ринок», який і  оголосив про закриття ринку.

Під час імпровізованого мітингу, який проходив  7 липня на території  ринку, представники  київської влади запевняли, що смугу вздовж залізничної колії не буде забудовано – там проходять комунікації.

Купа різнобарвних депутатів  били себе в груди,   обіцяючи захист та підтримку. Та всі знають: обіцянки-цяцянки, а  бідному- радість .

Олександр Ляскович, організатор ініціативної групи: «Ми не віримо ні владі, ні депутатам. Ми вже зустрічалися з В. Кличком, який пообіцяв, що на місці ринку ніякої забудови не буде. Але, всі розуміють ціну слова – попереду вибори.

Зараз перед нами  стоїть питання як утримати робочі місяця для 2000 підприємців – саме стільки людей працює  на книжковому ринку.  У кожного родини, кредити, фінансові зобов’язання.  Ми пережили кризу – карантин. Багато хто закрився, хтось – прогорів. І дуже важливо, щоб це культове місце залишилось незалежним книжковим островом. Ми бачимо єдиний вихід: організувати  комунальне підприємство  «Книжковий ринок», повернути  землю київській громаді і  платити всі податки до місцевої казни, а не в кишені власників товариства».

У середньому кожен підприємець платить від двох до шести тисяч гривень за торгове місце. Не дивно , що ринок став ласою  частиною  приватного капіталу, хоча за всі 24 роки існування  лише в останні роки почали хоч трохи приводити ринок до ладу – зробили сучасні перекриття, замінили проводку, ринок став чистішим  і  цивілізованим. Але, в червні змінився новий господар, який і вирішив долю ринку – закриваємо!

Олександр Ляскович: «Це вже четвертий власник Товариства за всі роки існування. Кажуть , колись ринок був під Литвином. Зараз  кінцевого бенефіціара   ми  не знаємо, але є припущення, що це людина, яка пов’язана з будівництвом київських ТРЦ.  На жаль, девелопери книжки не  читають . Вони   урбанізують суспільство,  знищуючи традиції, культуру та  духовність.  Але  ми не дамо, щоб бульдозер    став   інквізитором  книжкового ринку.  Ми цього не допустимо! Підемо під мерію, піднімемо пів Києва! Ми знаємо: кияни читають!  Україна – читає! Правда за нами!».

Підтримаємо організаторів! Разом ми – сила!

Наталка Іванченко

MIXADVERT