Коля Томенко як монумент ганьби Лаври

Відчуття міри – то важливо. Особливо для великих чиновників і вічних депутатів. Таких, як активний комсорг Коля Томенко. Вже так засидівся у владних кріслах, що перестав адекватно сприймати дійсність.

Вирішив “шкарябнути” історію. Увічнити своє знамените, у вузькому колі, прізвище в граніті. І щоб стояв той камінь у самому серці древнього Києва – в Нацзаповіднику у Лаврі. А шо? Скромно і на віки!

І щоб фоном для Колі служив хтось дійсно безсмертний. Наприклад, сам Кобзар – Тарас Шевченко. А чо?

Влада у Колі є завжди. І гарні гроші, невідомого походження, теж. Отож, збагатити заповідну землю Лаври якимось архітектурним “шедевром” – нема проблем! Які там папірці-дозволи! Пацан сказав і сделал! Вфсьо чотко!

А чого можна очікувати від фахівця, що закінчив Київський університет за спеціальністю “Історія КПРС”? Комсорга університету у бурхливий час перебудови, коли активно пресували національно свідомих активістів? А у Колі був злет… Досвідчені люди стверджують, що без протекції могутнього тоді КГБ СССР, такі злети тоді були неможливі.

Почекаємо мемуарів кагебістів, які розкажуть про певну групу завербованих студентів та викладачів КДУ, яких курували напряму з Москви, для вирішення певних внутрішньополітичних проблем. Зрозуміло, що і досьє на тих видатних кадрів, залишилися у РФ. А кілька особливо талановитих і перевірених хлопчиків, як встрибнули тоді у велику політику, так там і паразитують, міняючи партії, лідерів, фракції, отримуючи дуже гарні гроші. Ну, і періодично виконують певні “прохання” з столиці ворожого нам сусіда… І завжди перебувають недалеко від Лаври, де за чутками розміщено резидентуру рашенських спецслужб. На “сповідь” ходять… Колян, взагалі, став тіньовим куратором Лаври, постійно прикриваючи ставлеників улюбленого скрипаля Януковича, які добивають Заповідник. І “видатний демократ-патріот” Славік Кириленко, чомусь “вперто не помічає” порушень. Одна ж команда… Для чого багато говорити, якщо є черговий лист співробітників Нацзаповідника у Лаврі, Президенту України:

“Повторно звертається до Вас ініціативна група працівників Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника з приводу порушень законодавства України при створенні та введенні в дію нової структури та штатного розкладу нашого закладу, яка призведе до повного знищення екскурсійної частини та занепаду заповідника як наукової музейної установи.

Від нашого профільного міністерства ми не отримали жодної відповіді. Не увінчались успіхом наші спроби не тільки зустрітись з міністром, а просто потрапити в приміщення Міністерства культури України до п. Кириленка В.А., якого на вході до будівлі міністерства ревно оберігає найманий охоронець. Оберігає від працівників культури і від проблем в культурі. Скільки це буде тривати?!

За місяць що минув і Міністр культури «за сумісництвом» – пан Кириленко, і його перший заступник – пан Лиховий по кілька разів з’їздили у закордонні відрядження, але не знайшли часу для зустрічі в колективі, якій ще в недалекому минулому по-праву вважався найефективніший музейним закладом України.

На екранах ТБ ми бачили як Кириленко В.А., гордовито крокує по червоній доріжці в місті Одеса, але хотіли б побачити його на території нашого Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, якій він віддає на поталу «гопникам» Януковича. Злочинно витрачати час на урочистості тікаючи від вирішення реальних проблем.

Як раз перед своєю відпусткою Ігор Лиховий побував в Боні (Німеччина), де проходила чергова сесія КВС – ЮНЕСКО. Цей очільник міністерства не бачить незаконного будівництва в Лаврі та у буферній зоні, не помічає знищеня пам`яток архітектури. Будівництво на Нижній території корпусу № 40, овочесховища (біля корпусу 52), яке велось з порушенням вимог параграфу 172 Настанови з виконання Конвенції, щодо детальної інформації ЮНЕСКО про масштабні проекти реставрації або нового будівництва, які можуть вплинути на визначну універсальну цінність об’єкта. Наразі розпочато будівництво корпусів на господарчому подвір`ї Дальніх печер з порушенням національного та міжнародного пам`яткоохоронного законодавства (без відповідних погоджень та дозволів) та знищено пам`ятку архітектури Брама на територію Ближніх печер (корпус 64-б).

Лоббі для генерального директора Заповідника у владних кабінетах формує також народний депутат Томенко М.В., який у Заповіднику біля пам`ятного знаку до 200 – річчя Т.Г.Шевченку, вже встановив собі «пам`ятник» за життя: на стелі викарбувано ім`я «Великого Ініціатора». Ганьба!”

Наша біда в тому, що нами продовжують правити безпринципні стукачі, які перебувають під щільним московським впливом. Це – головне…

…А камінь варто трохи почистити. Зрізати згадку про двох дрібних політичних діячів, які спробували принизити великого Кобзаря власною недолугістю…

Хто і коли, нарешті, наведе порядок у Лаврі?

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply