20-річчя грецького Омбудсмена! – Ірина Суслова

20-річчя грецького Омбудсмена!

Під час попередньої поїздки я отримала запрошення від Омбудсмена Греції на урочисту подію – 20-річчя заснування інституту Уповноваженого. Розуміла, що Україні треба налагоджувати з Грецією стосунки, аби визволити 160 наших громадян, які перебувають в грецьких тюрмах. Для цього слід працювати, працювати й ще раз працювати.

Звичайно, хотілось би приїхати і сказати грекам: Сорі, гайз, але у вас тут все неправильно, ми хочемо, щоб українців негайно звільнили!

Але ми не маємо права розповідати Греції про те, що в неї недосконале кримінальне законодавство, це не наша компетенція. Це все одно якби греки приїхали до нас і сказали: ваші закони нам не підходять тому ви їх маєте змінити. Хіба нам би це сподобалось? Як би ми на це відреагували?

Чому греки так гостро реагують на проблему нелегальних мігрантів та дають українцям, які причетні до їх транспортування, по 20-50 і більше років тюрми? В 2015-2018 роках до Греції прибуло 1,6 млн. нелегальних мігрантів. Пік припав на 2016 рік, коли щоденно на грецькі острови висаджувалось 3-4 тис осіб. А загалом за рік їх прибуло 600 тис. (для порівняння Італія за той же час прийняла 200 тис. мігрантів). Це був колосальний стрес для держави, вся економіка та інфраструктура опинились на межі колапсу. Тому грецькі правоохоронці і правосуддя вдалися до жорстких дій. І вони дали ефект – наразі на території країни залишилось до 60 тис. нелегалів. Українців же як виконавців нелегального транзиту притягали до відповідальності й тепер маємо великий клопіт як їх повернути додому.

Але що ж ми можемо зробити?

➡️ Продовжувати перемовини про підписання міждержавного договору по зміні процедури відбування покарання для умовно-достроково звільнених (наразі вони змушені перебувати у Греції, а ми пропонуємо, щоб вони відмічались в представництвах Греції на території України). Таких людей нараховується 30!

➡️ Продовжувати роботу щодо визнання рішень наших національних судів про надання статусу «жертва торгівлі людьми». Якщо громадянин України має такий статус – ми зможемо максимально сприяти, аби він повернувся до України. Цей процес дуже непростий, бо довести що людина є жертвою складно. Це титанічна робота правоохоронців із родичами плюс бажання жертв максимально сприяти розслідуванню. Наголошую, що у багатьох країнах світу не визнають наших рішень судів!!! І це не від нас залежить, а від інших держав і успішності перемовин в тій чи іншій країні. Це питання дипломатів, груп парламентської дружби, інституту Уповноваженого і об’єднаної позиції громади!

➡️ Треба працювати над зменшенням кількості людей, яких затримують!!! Це не дипломати чи політики відправляють їх без трудових договорів, часто з підробленими дипломами на заробітки за кордон! Давайте бути чесними – дуже часто ті, хто втягуються в нелегальне транспортування мігрантів, знають на що йдуть! Тому треба бути чесними, принаймні, самим з собою! Наразі спільно з Мінсоцполітики та Міністерством інформаційної політики працюємо над розробкою соціальної реклами з протидії незаконній трудовій міграції. Це не просто й не дасть швидкого ефекту, але процес вже зрушив з місця.

Ірина Суслова

MIXADVERT