«ШЕВЧЕНКО, СЕКС, НАРКОТИКИ І РОК-Н-РОЛЛ» АБО СТРИБОК НА ГОЛОВУ

 

Зарясніло повідомленнями: «У столичному метро порізали портрети Шевченка», «На станції метро невідомий з ножем…», «Націоналіст порізав…»…
Ідеться про виставку «Квантовий стрибок Шевченка. Метро», експонати якої були днями попсовані. Кажуть, вандалізм.

Я ніколи не був прихильником псування чогось оприлюдненого, але постривайте – а саме розміщення на станції метро цих страховидел не було хіба актом вандалізму? Це ж усе одно, що якісь підлітки розмалювали б ті колони примітивними карикатурами. Кажу підлітки, бо «художній прийом» сотворення так званих портретів чисто інфантильний. Пам’ятаєте?

– У кожного, мабуть, були в шкільні роки такі спостереження: бере малий бевзь олівця (ручку, фломастер) і домальовує вуса на всьому, що під руку втрапить – на портретах у робочих зошитах, підручниках, книжках з бібліотеки… Тут бачимо той самий «принцип», лише пізнаваною деталлю стають вуса Шевченка. Мазнув – і «нова якість». Переосмислення. Наближення і все, що хочете. Квантовий стрибок, одним словом. Що ж дивуватись, коли ТАКИЙ Шевченко викликав ТАКУ реакцію:

«Українофобію загортають у псевдомистецький пакунок.<…> Дегенерати геть втратили відчуття реальності. На одному з зображень Шевченка стилізовано під коханку Лейби Троцького – Фріду Кало. Тут він і вурдалак як у Бузини, і алкоголік, і навіть з гаслом “Секс, Наркотики, Рок-н-рол”. Все це названо “Квантовий стрибок Шевченка”, організовується (вдумайтесь!) Національний музей Тараса Шевченка спільно із корумпованими вибл*дками із КП “Київський метрополітен”! ( ФБ, Юрій Хорт 12 лютого о 22:55 ).
Справді. Дивно з метрополітену і дуже дивно з головного Музею Т. Шевченка.
Хоча… В Музеї це вже не перший «стрибок». Ще в 2013 році там експонували карикатуру на поета: вусате дитя з дебільним обличчям, у підгузниках та з віночком на голові під назвою «Пророк України».

У Києві виставку закрили. Мовляв, не вийшов діалог, то й не треба. Ми, кажуть музейники, повеземо її по Україні. У Вінницю, Львів, Житомир. Цікаво, що думають про ці стрибки по українських містах у тамтешніх департаментах культури? Бо щодо Міністерства культури, питання, здається, риторичне. Нічого не думають.

Василь Портяк

MIXADVERT