Про демонтаж Алчевського меткомбінату, або Чому “Інформаційний спротив” запускає фейки

31 січня в українських ЗМІ була опублікована інформація групи “Інформаційний спротив”, що через брак сировини найближчим часом може припинити виробничу діяльність ВАТ “Алчевський металургійний комбинат” (м. Алчевськ Луганської області).

“Серед наближених до ватажків “ЛНР” осіб ходять чутки, що підприємство вже поділили між собою певні групи бойовиків, які готуються до його розкрадання і розпилу на металобрухт”, – йшлося у повідомленні “ІС”.

Варто зазначити, що це далеко не перша інформація про “демонтаж і вивезення” обладнання з Алчевського меткомбінату.

Нагадаю, 3 травня 2016 року прес-служба ГУР Міністерства оборони України повідомила про те, що військовослужбовці однієї з бригад у складі 2-го армійського корпусу (АК) почали демонтувати і вивозити обладнання з Алчевського меткомбінату.

“Триває знищення інфраструктури і промислових об’єктів на тимчасово окупованих територіях Донбасу. 3 травня ц.р. військовослужбовцями 4 окремої мотострілкової бригади (Алчевськ) 2 АК (Луганськ) ВС РФ розпочато демонтаж та вивезення обладнання з території Алчевського металургійного комбінату”, – йшлося в повідомленні ГУР МО України.

4 травня “Корпорація “Індустріальний союз Донбасу”, яка є мажоритарним акціонером ПАТ “Алчевський металургійний комбінат”, повідомила, що інформація, поширена 3 травня (з посиланням на інформацію ГУР МОУ), про демонтаж і вивезення устаткування ПАТ “Алчевський металургійний комбінат”, є неточною і недостовірною”, – констатується в прес-релізі ІСД.

При цьому наголошувалося, що всі виробничі активи, які необхідні для здійснення виробничої діяльності, знаходяться в робочому стані, або в стані, який дозволить відновити їх роботу після стандартних ремонтних і відновлювальних процедур.

Про робочій стан комбінату свідчить той факт, що АМК є найбільшим боржником ТОВ “Луганське енергетичне об’єднання (ЛЕО) за споживану електроенергію”.

6 червня 2016 року в Єдиному держреєстрі було опубліковано рішення Господарського суду Луганської області про стягнення з ПАТ “Алчевський металургійний комбінат” (АМК, Луганська обл.) 742,354 млн. грн. боргу за електроенергію на користь ТОВ “Луганське енергетичне об’єднання” (ЛЕО).

За інформацією з відкритих джерел, З грудня 2017 по грудень 2018 року АМК виробив 1,5 млн тонн сталі і прокату.

Примітно, що 1 листопада 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко на сторінці в Facebook повідомив, що у порту Маріуполя заарештовано понад 3000 тонн продукції захопленого окупантами Алчевського меткомбінату, яка перевозилася судном під прапором Ліберії з російського порту в Бельгію.

Координатору групи “Інформаційний спротив” п.Тимчуку, напевно, цікаво буде дізнатися, що бойовикам-мародерам не дозволять розкрадати і розпилювати на металобрухт обладнання комбінату, хоча би тому, що комбінат фактично належить бізнес-структурам країни-окупанта.

У січні 2010 року було заявлено, що контрольний пакет акцій “Корпорації “Індустріальний союз Донбасу” в розмірі 50% + 2 акції придбала група профільних і фінансових інвесторів, очолювана власником швейцарського трейдера Carbofer і екс-співвласником Євразхолдингу (РФ) О.Катуніним. Засновники української корпорації С.Тарута і О.Мкртчан скоротили свою частку до 49,99%. Віталій Гайдук вийшов зі складу акціонерів.

На початку 2011 року в керівництво ІСД, а також у виконавчі органи “Алчевського меткомбінату” (АМК) були введені представники російської Державної корпорації “Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності (Зовнішекономбанк)”. Штаб-квартира – в Москві на проспекті Академіка Сахарова. Голова наглядової ради – Д. А. Медведєв, Голова Уряду РФ.

У вересні 2015 року рішенням Наглядової ради ПАТ “Алчевський металургійний комбінат” (протокол №3/2015 вiд 11.09.2015р.) Головою Наглядової ради ПАТ “Алчевський металургійний комбінат” обрано Фрумкiна Леонiда Наумовича, паспорт громадянина РФ 71 № 2232619, виданий МЗС Росії 18.10.2010 р., який не володіє акціями ПАТ “Алчевський металургійний комбінат”. Фрумкiна Леонiда Наумовича обрано Головою Наглядової ради терміном на 3 роки.

Аналітичний відділ ГІ “Права Справа” звертає увагу на системний характер публікації неперевіреної інформації групою “Інформаційний спротив” і залишає за собою право на громадський контроль за її інформаційною діяльністю.

Довідка. 2 березня 2014 року (від вторгнення Росії до Криму) був започаткований неурядовий проект “Інформаційний спротив” головним завданням якого є протидія в інформаційному полі зовнішнім загрозам, що виникають для України у ключових галузях: військовій, економічній та енергетичній, а також у сфері інформаційної безпеки.

“Інформація, що надходить, перевіряється щонайменше за 2-ма непов’язаними між собою джерелами, норма – 3 джерела. Якщо інформація вкрай резонансна, ми посилаємося на очевидців та учасників подій. У випадку, якщо ми отримуємо нову інформацію, якою не володіли раніше, ми запускаємо алгоритм її перевірки. Надбанням громадськості стають лише перевірені факти”, – йдеться на сайті проекту.

MIXADVERT