Експерт: Канали на кшталт “112 Україна” та “NewsOne” – це психологічна м’ясорубка для журналістів…

Нещодавно українська журналістка Валерія Івашкіна звільнилася з проросійського видання “Страна.ua” та покаялась у своїх діях. За її словами, вона не витримала брехні та пересмикувань. Як робота в проросійських ЗМІ впливає на психологічний стан журналістів?

Про це в ексклюзивному коментарі розповідає психолог Лариса Волошина.

“Ми повинні розуміти, що інформація в пропагандистських виданнях певним чином структурується. Вона не є абсолютною брехнею. Такі ЗМІ працюють за “геббелівською” схемою, подаючи 60% правди, а 40% брехні. Йдеться про перекручування інформації, зміщення акцентів, навмисне навіювання, дезорієнтації суспільства”, – відзначила психолог.

За її словами, робота в такому виданні не може не вплинути на журналіста.

“Психіка людини потребує визначеності. Це можна прослідкувати на типовому прикладі: коли людина не знає, що буде в майбутньому, коли не зовсім розуміє, що відбувається навколо неї, то вона починає нервувати, відчувати тривогу, починається депресія, погіршується сон та виникає багато інших психосоматичних та психологічних проблем. Коли журналіст працює в пропагандистському виданні, то він не просто структурує інформацію, а ще й сприймає її. Фактично, його світогляд починає змінюватись. Я говорю не про цінності та переконання, а про втрату розуміння того, що насправді відбувається навколо. Це призводить до психологічного тиску”, – сказала Лариса Волошина.

Експерт наголосила, що в таких виданнях зарплатня в десятки разів вища, аніж у державних та проукраїнських ЗМІ: “У цій психологічній м’ясорубці журналістів заохочують працювати за рахунок величезних зарплат”.

Лариса Волошина розповіла, що цілком розуміє вибір Валерії Івашкіної.

“Потік інформації все ж таки починає формувати бачення журналіста. Людина змінюється. Зрештою, коли журналіст висвітлює ту чи іншу тему, починає говорити, що є різні факти та різні точки зору, йому наказують закрити рота і робити так, як скажуть. Ми пам’ятаємо відомий приклад, як журналістка Russia Today звільнилася прямо в прямому ефірі, бо не витримала тиску”, – сказала вона.

За її словами, для будь-якої людини, яка відчуває відповідальність за свою роботу, неприпустимо бути рупором пропаганди.

“Тим паче ворожої, агресивної, військової пропаганди, яка в світі вже названа інформаційною війною”, – наголосила Лариса Волошина.

https://uainfo.org/blognews/1537711800-ekspert-kanali-na-kshtalt-112-ukrayina-ta-news-one-tse-psihologichna.html

15.10.2018.

newsone-112

MIXADVERT