У Берліні скасували плату за дитячі садки

Берлін став першою землею ФРН, де скасували плату за дитячі садки. Тепер батькам треба буде оплачувати лише харчування дітей.

Берлін став першою федеральною землею Німеччини, де з 1 серпня 2018 року повністю буде скасовано плату за дитячі садки. “Для багатьох берлінських родин має велике значення та обставина, треба платити збір за дитсадок чи ні”, – заявила в понеділок, 30 липня, сенаторка Берліна з питань молоді Зандра Шерес (Sandra Scheeres).

DW.COM

Плату скасовано не лише за дитсадочки, але й за послуги вихователів, які організовують у власному чи винайнятому приміщенні ясла для 3-5 дітей. Тепер берлінські батьки платитимуть лише внесок за харчування своїх дітей. У більшості німецьких земель батьки платять як за харчування дітей, так і збір, що залежить від доходів родини та може сягати сотень євро на місяць.

У Берліні плату за дистадки скасовували поступово. У січні 2016 року садки стали безплатними для дітей, які народилимя до кінця 2014 року, а в 2017 році – для дітей, які народилися з 1 січня 2015 року по 30 вересня 2016 року. У деяких інших німецьких землях теж скасовують плату за дитсадки для дітей певного віку. Наприклад, у Нижній Саксонії та Гессені з 1 серпня не треба буде платити за відвідини садка малюками віком від трьох років.

MIXADVERT