Система вимагає постійного руху корупційно отриманих коштів знизу наверх

Донедавна панацеєю від корупції вважалися НАБУ і САП. Тепер – Антикорупційний суд. Через три роки існування НАБУ та понад два роки – САП ці хвалені установи показали, що у них зовсім не кращі кадри за решту слідчих та прокурорів.

І не могли бути інакшими, бо створювалися тією ж системою і призначалися тими ж вкрай корумпованими політиками. І керівники цих установ призначалися за наявності на них компромату, щоб у будь-який момент їх можна було смикнути, якщо захочуть служити народу і Державі, а не тим, хто їх призначив.
То чому треба надіятися, що Антикорупційний суд має бути кращим за всі решту судів?!! Думаю, він буде не кращим, а навіть набагато гіршим за своїм складом, оскільки туди пройдуть пройдисвіти найвищої проби. Чесних, без наявності на них компромату, людей влада банально туди не пропустить, бо це для неї небезпечно.
А тепер про звичайні, “корупційні” суди. Завдяки своїй професії я стикаюся з ними доволі часто. І переконаний, що абсолютна більшість з наявних суддів були б зовсім не проти вчиняти правосуддя чесно, у повній відповідності зі своєю совістю, законом та правом. Але не можуть! Система не дозволяє! Система, яка за відмінні знання і бездоганну репутацію судею не призначить, система, що ділить людей на правильних і не дуже, на потрібних і не зовсім, і змушує суддю виносити рішення згідно цієї градації.

Система, яка вимагає постійного руху корупційно отриманих коштів знизу наверх. Не захоче суддя працювати в системі – дуже швидко йому організують кримінал, а громадськість, звичайно, не заступиться, бо ж зрозуміло – “суд корупційний”.
Значить, не так нам потрібні спеціальні слідчі, прокурори та судді із захмарними зарплатами, як система, яка б не змушувала нести хабарі за призначення, не змушувала б вливати кошти у вертикальні корупційні потоки. І таку систему можуть створити політики, що дійсно мають бажання подолати корупцію. А політиків таких оберуть люди, які, зрештою, зрозуміють, що не можна продавати свій голос, не можна безвідповідально ставитися до вибору, бо, аналогічно, властьімущі торгуватимуть нами і безвідповідально ставитимуться до їхньої долі.
ДУМАЙМО! СТАВАЙМО ГРОМАДЯНАМИ СВОЄЇ КРАЇНИ!

Іван Макар

MIXADVERT