Шахтарі Смоліного: «Не буде роботи – пікетуватимемо держустанови»

4 липня у Смоліному, що на Кіровоградщині, як і анонсувалось, пройшов мітинг на якому шахтарі та їх сім’ї заявили протест у зв’язку із затягуванням процесу надання спецдозволу на проведення видобувних робіт, що призвело до призупинення видобутку руди на шахті з 5 червня.
Про це інформує кореспондент Златополя у Маловисківському районі, Кіровоградська область.
За словами голови профкому Смолінської шахти Миколи Кавуна, керуючись положенням статті 39 та статті 43 Конституції України профспілковий комітет Смолінської шахти Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», за вимогою трудового колективу, оголосив мирне зібрання (мітинг) в смт Смоліне, з метою привернути увагу органів державної влади до порушення конституційних прав шахтарів на працю, що виникли через зволікання державними установами, котрі за це відповідають, у наданні спеціального дозволу на користуванні надрами, що призвело до призупинення видобутку руди на шахті з 5 червня 2017 року.
– Протягом місяця шахтою «Смолінська», до речі, як і «Інгульською», що в обласному центрі, де ситуація аналогічна, видобуток руди не ведеться,- говорить Микола Кавун.-  Частина працівників шахт були відправлені у вимушені відпустки. Разом з тим, підприємство продовжує нести величезні витрати по підтримці життєдіяльності шахт, в тому числі, і задля дотримання екологічних стандартів. Призупинення видобутку руди на Смолінській та Інгульській шахтах у червні місяці призвело до зменшення обсягів виробництва на 120 млн.грн., в тому числі по Кіровоградській області на 80 млн.грн., місцевий та державний бюджети не отримають 5,2 млн.грн. податків та обов’язкових платежів. Призупинення видобутку урану на шахтах ставить під сумнів виконання ДП «СхідГЗК» умов контрактів, згідно яких Україна отримує паливо для атомних електростанцій”.
За словами Миколи Кавуна, а також, як запевнили в.о.директора Смолінської шахти Віктор Юрченко та радник Генерального директора ДП «СхідГЗК» підрозділом якого є шахта Віктор Коваленко ( на мітинг запрошували й Гендиректора, але він не приїхав) нині підготовка дозвільних документів на завершальній стадії і з дня на день можна чекати позитивного протокольного рішення.
Не дуже оптимістично сприйнявши цю інформацію і перебиваючи  промовців вигуками «Назвіть дату, коли шахта запрацює!» та «Скільки можна, треба перекривати трасу !», мітингувальники все ж підримали запропонований профкомом проект резолюції – звернутись до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана, Міністра енергетики та вугільної промисловості України І.Насалика, Міністра екології та природних ресурсів України О.Семерака, т.в.о голови Державної служби геології та надр України О.Кирилюка з вимогою терміново вирішити питання подовження строку спеціального дозволу на користування надрами.
«У разі невиконання наших вимог в термін до кінця поточного тижня,- говориться в резолюції, – доручаємо профспілковому комітетові ДП «СхідГЗК» організувати з 10 липня 2017 року пікетування державних установ, які затягують прийняття позитивного рішення по подовженню строку дії спеціальних дозволів на користування надрами».
Фото – Златопіль

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply