Дитяча творчість мандрує Україною.

У Донецькому обласному художньому музеї працює пересувна виставка творів пленерного живопису, створених учасниками Міжнародного конкурсу дитячої творчості «Золотий мольберт» слідами Митрополита Андрея Шептицького».
Метою діяльності Міжнародного форуму дитячої творчості «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа» (засновник і організатор Ольга Михайлюк) є розвиток творчих здібностей дитини духовними, екуменічними й образотворчими засобами у весь період протягом року, особливо в період літніх канікул на базі оздоровчих таборів такого типу, які організовував у Підлютому (Карпати) Митрополит Андрей Шептицький у 20-х рр. ХХ ст. для дітей сиріт та учнів школи Олекси Новаківського.
Міжнародний Форум дитячої творчості «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа», в рамках якого щорічно проходять міжнародний фестиваль «Юні таланти під покровом Короля Данила», Міжнародний конкурс пленерного малюнка «Золотий мольберт», пересувні та персональні виставки дитячих шедеврів, арткласи та пленери засновано Благодійною організацією «БФ «Львівська дитяча галерея» (Президент фонду Ірина Вачкова).

Учасниками фестивалів та конкурсів попередніх років були діти та молодь від 3 до 18 років з різних міст та населених пунктів України, Польщі, Білорусії, Росії, Німеччини, Франції, Буркіна-Фасо (Африки), США, Великобританії.
Протягом 2003–2017 рр. Фондом організовано в Україні, Польщі та Білорусії десятки персональних і колективних виставок. В архівах Фонду зберігаються тисячі дитячих шедеврів, створених на пленерах в різних живописних і графічних техніках.
За результатами фестивалів і конкурсів за період 2003–2017 рр. проведено 16 фіналів Міжнародного конкурсу пленерного малюнка «Золотий мольберт» у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького. Переможці фіналу отримують золоті медалі та Гран -Прі – нагороду з благородного металу – золотий мольберт з діамантом. Членами Журі конкурсу є відомі художниками з Україні, Росії, Польщі. (Детальніше на сайті: Львівська муніципальна дитяча галерея).
Запрошуємо жителів і гостей області на виставку, в експозиції якої представлені більш як 60 робіт дітей з різних регіонів України – Львівської, Черкаської Чернігівської, Чернівецької, Хмельницької, Луцької, Запорізької областей, а також твори дітей з підконтрольних Україні Донецької і Луганської областей. Бурда Анастасія, Козак Ніна, Герасіменко Анастасія зі Слов’янська, Шавела Софія з Краматорська, Герасіменко Анастасія, Коренева Альона, Мішина Софія, Ровенко Наталя, Кравченко Поліна, Грудницька Валерія, Логоша Анастасія, Чабанова Юлія і Понеділок Анжела з Сєверодонецька брали участь у «Золотому мольберті» у 2017 році.
Виставка мандрує Україною. Донецький обласний художній музей перейняв почесну естафету від Харківського художнього музею. В березні 2018 року в рамках Всеукраїнського науково-практичного семінару «Досвід партнерства художніх музеїв та навчальних закладів образотворчого напрямку» Ольга Михайлюк презентувала програму конкурсу дитячої творчості «Золотий мольберт» слідами Митрополита Андрія Шептицького», відбувся також показ фільму «Золотий мольберт».

30 травня на базі музейного комплексу просто неба у с.Прелесне Донецького обласного художнього музею відбудеться третій дитячий пленер «Прелеснянський пленер «Синій птах» – мистецька акція в галузі української культури і мистецтва, спрямована на пошанування життєтворчості О.І.Шевченко самобутнього художника, засновника Музею архітектури, побуту та дитячої творчості у с. Прелесне. Традиційно співорганізатором пленеру виступає Донецький обласний методичний центр культури. Але цього року ми горді з того, що партнером ДОХМ зголосилась бути БО «БФ «Львівська дитяча галерея».
Три переможця пленеру отримають як дарунок від Ольги Михайлюк, запрошення для участі у Святі дитячої творчості у Львові, яке відбудеться 01 червня 2018 року та у літніх пленерах 02 – 07 червня 2018 року.

Найкращі твори переможців Міжнародного конкурсу дитячої творчості «Золотий мольберт» слідами Митрополита Андрія Шептицького» будуть мати почесну можливість бути надрукованими на сторінках всеукраїнського освітньо-мистецького часопису «Артклас».

Светлана Непочатова

MIXADVERT