“Росія має відповісти за свої злочини”: екоактивістка Ґрета Тунберг після звернення Зеленського прокоментувала підрив Каховської ГЕС

Цей екоцид є продовження неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну і наші погляди знову звернені до Москви, яка має відповісти за свої злочини

Необхідно консолідувати світ, щоб Росія понесла відповідальність за екоцид, а Україна не залишилася наодинці із цією трагедією

Про це йдеться у зверненні Президента України до представників світової екологічної спільноти

рета Тунберг після звернення Зеленського прокоментувала підрив Каховської ГЕС

“Це не природне лихо і не прояв кліматичної кризи, це лихо – Путін. Те, що він робить. Те, що він особисто наказує робити.

Ситуація надзвичайно важка. Російські війська не припиняють артилерійських ударів саме по тій території, де здійснюється евакуація людей.

На жаль, є поранені від цих терористичних обстрілів. Люди, які рятують і рятуються від російського екоциду, змушені рятуватися ще й від російського вогню! Просто на точках евакуації… Цей російський злочин екоциду – найбільший за десятиліття у Європі, але, судячи з усього, російські окупанти вирішили додатково погіршити його наслідки. На окупованій частині території, де затоплено близько десятка населених пунктів, узагалі не здійснюється евакуація. Люди другу добу на дахах, у водяній пастці, без питної води, їжі та медичної допомоги. Скільки там загиблих і постраждалих, ми поки не знаємо.

Буквально щогодини встановлюється – і ми встановлюємо – дедалі більше деталей щодо того, якої шкоди Росія завдала цією катастрофою. У понад 30 населених пунктах життя зламане. Для сотень тисяч людей у багатьох містах і селах значно ускладнений доступ до питної води.

Через знищення дамби затоплені сховища пального, склади з хімікатами, склади з добривами, могильники тварин, із них щонайменше два «сибіркові поховання», і обидва – на тимчасово окупованій території. Що з ними зараз, нам невідомо. Там, де не було централізованої каналізації, каналізаційні стоки вже у воді, якою вкрито все…

Кількість екосистем, які знищені або поставлені на межу вимирання цим російським терактом, уже обчислюється тисячами. Понад 50 тисяч гектарів лісів затоплено, і щонайменше половина з них загине. Десятки тисяч птахів і щонайменше двадцять тисяч диких тварин під загрозою загибелі. Очевидно, що Каховське водосховище перетворене на велику могилу для мільйонів живих істот.

Жоден народ не має залишатися наодинці з такими викликами! Але поки немає відповіді на те, як можемо спільно все це подолати.

Перше. Звичайно, ми будемо й надалі робити все можливе, щоб урятувати якнайбільше людей. І ми потребуємо підтримки світу в цьому. І не лише риторикою, а й діями. На контрольованій нами території міжнародні організації почали допомагати. Я дякую. На окупованій же території – нуль підтримки. І що довше це триває, то більше, на жаль, там буде жертв.

Уваги міжнародних організацій до окупованої території, яка затоплена, наразі фактично немає. І потрібен, зокрема, ваш тиск на них – я прошу!

Друге. Все це, із чим ми зіткнулися, є свідомим злочином окупанта. Багато питань про те, що сталося. Але це сталося на окупованій території. Та ми ще минулого року попереджали про мінування окупантами дамби й інших споруд станції. Але російські війська зараз обстрілюють райони, де триває евакуація. Очевидно, що це саме Росія зацікавлена у катастрофі.

Так само як ми створили спеціальні експертні групи, що займаються просуванням санкцій і гарантій безпеки для України, ми створюємо й експертну групу, яка буде займатися передусім консолідацією світу, щоб за екоцид була повна відповідальність Росії і щоб наша країна не залишилася наодинці із цією трагедією – з екоцидом. Я впевнений: за достатнього лідерства у світі відповідні інструменти можна створити.

Третє. Будь-який терорист розраховує лише на кілька форм результату для себе: це страждання людей, це залякування людей і це руїни, які лишає після себе терор. Саме так Росія діє і в цьому.

Звичайно, ми зробимо все, щоб гарантувати людям основу для життя навіть після цієї катастрофи. Але потрібно, щоб не залишилося жодної пустелі, чи руїни, чи мертвої зони після цієї катастрофи. І це можна забезпечити лише спільними зусиллями, разом з екозахисною спільнотою світу, разом із policy makers, разом із лідерами й державами, разом із міжнародними організаціями.

Забруднення й отрута із зони затоплення швидко потрапляє в підземні води, отруює річки, а звідти потрапляє в басейн Чорного моря. Тобто не буває руйнації природи «десь там» – все у світі дуже взаємопов’язане.

І тому, будь ласка, поширюйте правду про цей російський екоцид. Будь ласка, закликайте лідерів, держави та міжнародні організації діяти. Невипадково у запропонованій нами формулі миру один із ключових пунктів – це протидія екоциду. Будь ласка, давайте разом зробимо так, щоб інших екоцидів більше просто не було. Долучайтеся до нашої спільноти, про яку я сказав, до нашої платформи, до наших фахівців. Ми на постійному контакті”.

На заклик Зеленського відповіла відома екоактивістка Грета Тунберг, яка брала участь у діалозі. Вона написала у твіттері, що за цей екоцид має відповісти Росія:

“Цей екоцид як продовження неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну є ще одним звірством, яке залишає світ втраченим для слів. Наші погляди знову звернені до Росії, яка має відповісти за свої злочини”.

Віцепрезидентка Європейського парламенту Гайді Гаутала зі свого боку зауважила, що ЄП має сприяти притягненню винних до відповідальності за знищення дамби Каховської ГЕС, яке, за її словами, є найтяжчим екологічним злочином цієї війни.

«російська агресія також підпадає під визначення екоциду, і Європейський парламент уже закликав до визнання екоциду та засудження цього злочину за міжнародними законами й міжнародним правом», — зауважила вона.

Підрив Каховської ГЕС

Окупанти вночі проти 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції — є загроза затоплення до 80 населених пунктів. В «Укргідроенерго» повідомили, що гідроелектростанція не підлягає відновленню — унаслідок підриву машинної зали зсередини ГЕС повністю зруйнована.

Унаслідок підтоплень загинуло троє людей у тимчасово окупованих Олешках на лівому березі Херсонщини та одна людина на Миколаївщині.

Станом на ранок 8 червня під водою опинилися 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з них 32% — правобережжя та 68% — лівий берег. А втім, окупаційна влада фактично залишила напризволяще людей на лівобережжі. МЗС України домовилося з ООН, що та відправить свої групи на постраждалі окуповані території для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей. Наразі очікуються гарантії безпеки від російської сторони.

Через затоплення декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено, а поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі.

Тим часом у Дніпропетровській області внаслідок руйнування греблі Каховської гідроелектростанції вже сталася масова загибель риби.

MIXADVERT