Вироки священикам-колаборантам: Московський патріархат можуть заборонити в Україні як ворожу організацію?

За інформацією Запорізької обласної прокуратури, настоятеля монастиря з Мелітополя,який входить до Запорізької єпархії УПЦ (МП), повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

За даними слідства, священнослужитель сприяв утвердженню окупаційної влади на території Мелітопольського району. Крім того, з серпня 2022 року брав активну участь у пропагандистських заходах проти України.

Примітно, що це не перший подібний випадок.

Днями районний суд Кропивницького вперше в Україні виніс вирок екскерівнику Кіровоградської єпархії УПЦ МП, митрополиту Іосафу Губеню. Крім того, засудили секретаря цієї установи.

“Фігуранти публічно вихваляли захоплення частини території України та “роздували” міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь країни-агресора”, – йдеться у повідомленні у пресслужбі СБУ.

За даними розслідування, єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, з яким координував підривну діяльність проти нашої держави.

Варто зауважити, що держава показала свою спроможність до захисту національних інтересів навіть у такій чутливій сфері, як діяльність релігійних організацій на території України. Нарешті притягнуто до кримінальної відповідальності людей, які своїми діями, під виглядом священнослужителів, сприяли російській агресії, розпалювали міжнаціональну ворожнечу. Думаю, що у майбутньому варто чекати ще подібних рішень.

Скажу більше, цей вирок дає підстави порушити питання про заборону діяльності Московського патріархату на території України — як ворожої організації. Також постає питання щодо передачі майна Московського патріархату ПЦУ.

Нагадаю, 1 квітня СБУ вручила підозру колишньому наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту УПЦ МП Лебедю. Того ж дня Шевченківський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід.

Раніше повідомлялося, що одного зі священиків УПЦ МП, якого суд визнав винним у колабораціонізмі, вдалося обміняти на 28 українських військовослужбовців.

Спеціально для Центру громадської аналітики “Вежа”.

MIXADVERT