Фейк: Українських неповнолітніх не випускають за кордон, тому що їх скоро мобілізуватимуть

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У повідомленнях йдеться, що українських дітей не випускають з України, зокрема неповнолітніх юнаків. Автори дописів додають, що так українська влада готує дітей до мобілізації, бо війна «буде довготривалою — до останнього українця». Як доказ автори посилаються на інший телеграм-канал українського сегмента, у якому нібито українці скаржаться, що їхніх дітей-юнаків не випускають через пропускний пункт, а працівники митниці відхрещуються від будь-якого пояснення. Це — неправда.

Аналітики проєкту VoxCheck звернули увагу на цей кейс та визначили, що насправді дітей випускають з України за кордон,  вони не підлягають мобілізації. Водночас телеграм-каналу, який процитували пропагандисти, взагалі не існує. Фактчекери переконані, що скриншот зробили за допомогою графічного редактора. 

На фейковому скриншоті зображені так звані дописи каналу, наприклад: «Нас з донькою пропустили, сина немає». Аналітики кажуть, що «…сина немає» — це автоматичний переклад російської фрази «Сына нет» (тобто сина не пропустили). Українською ця фраза мала б звучати «Нас із донькою пропустили, а сина — ні». 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре просувають меседж про поголівну мобілізацію в Україні. Мовляв, воювати нікому, тож мобілізують навіть неповнолітніх. Водночас вони просувають поширену раніше тезу про «війну до останнього українця», якою підтверджують нібито байдужість української влади й так званих західних кураторів до українського народу.  

ВійнаМобілізаціяФо

MIXADVERT