Явка на псевдореферендум у тимчасово окупованій частині Запорізької області «перевищила 50%»

Про таке пишуть російські медіа з посиланням на так звану «голову виборчої комісії Запорізької області» Галину Катющенко. Вона повідомила, що нібито на окупованій частині Запоріжжя «проголосували» 85 тисяч мешканців (з них 32 тисячі нібито за межами області), а це — 51,55% загальної кількості «виборців». Це — неправда.

Результати так званих «референдумів» на окупованих Росією територіях України не визнає ні Україна, ні світ, оскільки вони відбуваються з порушенням усіх можливих норм міжнародного права та не мають жодної юридичної сили. 

Фактчекери проєкту StopFake зазначають, що напередодні пропагандисти повідомляли про те, що внесли до «виборчих списків» у Запорізькій області 500 тисяч осіб. У такому разі 85 тисяч тих, хто «проголосував» — це лише 17%. Зараз неможливо перевірити скільки людей насправді залишилось на окупованих територіях. Разом з тим, окупанти стверджують, що за «результатами референдуму» до складу Росії «увійде» вся Запорізька область у встановлених Україною адміністративних межах.

Відповідно до Конституції України питання про зміну території розв’язуються виключно всеукраїнським референдумом. Тож озвучені окупантами цифри та плани не мають жодного стосунку до реальності.

Російська пропаганда ще напередодні псевдореферендумів розповідала про заплановані результати «голосування».

ТериторіїЗлочини росіян

MIXADVERT