Фіктивні волонтери, псевдо-опекуни та 40-річні студенти: які схеми використовують чоловіки призовного віку, щоб виїхати з країни

Виїзд чоловіків призовного віку за кордон заборонений вже понад сім місяців. Сформувалась індустрія незаконного перетину. Понад 8000 українців упіймали, коли вони намагалися незаконно перетнути кордон. «Вдалих» спроб було в десятки разів більше. Найрозповсюдженіші схеми виїзду – фейкове волонтерство, «білий білет», навчання, фіктивне опікунство та хабарі прикордонникам.

Про це йдеться у статті видання Фокус.

В останні дні серпня в Україні відбулась справжня бюрократична драма: спочатку Кабмін погодив систему виїзду чоловіків у бізнесових справах «єВідрядження», розроблену Мінекономіки спільно з Мінцифри, але потім премʼєр-міністр Денис Шмигаль відмовився підписувати постанову.

Офіційна причина – потребує допрацювання. Неофіційно співрозмовник у Мінекономіки каже, що Офіс президента і премʼєр змінили думку під тиском суспільної критики, яку викликала ця ініціатива. Частина суспільства сприйняла це як можливість бізнесу за 200 000 грн купити право виїзду з України, хоча крім грошової застави там були інші запобіжники, каже співрозмовник у міністерстві. Публічно і Шмигаль, і очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко кажуть, що механізм доробляється. В приватних розмовах топчиновники визнають, що принаймні зараз, коли у Росії іде мобілізація, це питання «не на часі». Відсутність легального способу виїхати навіть у справах породжує чимало нелегальних шляхів «втечі» з військової України.

«єВідрядження»

«єВідрядження» мало запрацювати 1 вересня, але премʼєр-міністр не підписав постанову. Механізм мав дозволити чоловікам призовного віку виїжджати за кордон у бізнес-відрядження під заставу 200 000 грн за одну людину. Участь у програмі не могли брати підприємства зі штатом до 10 осіб та співробітники з офіційною зарплатою менше 20 000 грн. Уряд планує затвердити ініціативу після того, як допрацює проєкт постанови.

Мінекономіки має «дошліфувати» механізм і зробити його більш простим, зрозумілим і прийнятним для бізнесу, сказав премʼєр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції 14 вересня.

Від початку російського вторгнення понад 8000 українських чоловіків призовного віку намагалися незаконно перетнути кордон і залишити Україну, повідомила на початку вересня Держприкордонслужба. Національна поліція відкрила 1300 проваджень щодо незаконного перетину кордону людьми, – сказав в інтервʼю Forbes голова Нацполіції Ігор Клименко. З 24 лютого прикордонники зафіксували 245 марних спроб підкупу на понад 3,8 млн грн. Скільки було не марних? Десятки тисяч чоловіків, дає зрозуміти співрозмовник Forbes у Мінекономіки. Він каже, що в міністерстві домовились не комунікувати цифри «нелегального» перетину кордону, щоб не демотивувати суспільство.

На відміну від Росії, де останній тиждень вересня чоловіки масово тікають з країни, побоюючись мобілізації, українські чоловіки не завжди біжуть від призову, часто це короткочасний виїзд за кордон: бізнес-справи, зустрічі з родинами.

«Це точно проблема для більшості, – каже виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації Анна Деревʼянко. – Наразі його вирішують, хто як може. Тому для впорядкування виїзду бізнесу за кордон ми підтримували ідею уряду про «єВідрядження». За її словами, Міноборони проти лібералізації виїзду чоловіків. 

Як працює індустрія виїзду за кордон військовозобовʼязаних чоловіків та як вона змінилася за час війни?

Основні схеми: фіктивні волонтери, опекуни та 40-річні студенти

За даними «Опендатабот», починаючи з червня українські суди розглянули 372 справи щодо підробки документів для виїзду за кордон. Найбільше покарання за ст. 358 ККУ – рік позбавлення волі умовно – отримала лише одна особа. У решті справ порушники сплатили штрафи від 850 до 17 000 грн.

Підприємливі ділки розбудували безліч різних схем для бажаючих виїхати за кордон.

Легально перетинати державний кордон під час дії воєнного стану може обмежений список осіб – зокрема, спортсмени, залізничники, волонтери, моряки, люди з інвалідністю, здобувачі освіти, багатодітні чоловіки, опікуни тощо. Саме навколо цього переліку і будуються можливі варіанти виїзду за кордон.

Купити довідку – робоча схема. Яскравий приклад: у липні СБУ викрила групу осіб, що через підробку документів допомагали виїхати чоловікам призовного віку. Групу очолювала начальниця одного з райвідділів соцзахисту департаменту гуманітарної політики Львівської міськради, а її спільниками були працівники однієї з медустанов. Під час обшуків у чиновниці знайшли валюту на суму понад 8 млн грн в еквіваленті.

Численні Telegram-канали з аудиторією у 3000–10 000 підписників пропонують свої послуги посередника, що забезпечує можливість виїзду. Forbes дослідив пропозиції та поспілкувався з адміністраторами каналів щодо умов та гарантій. Середня вартість послуг – $1000–2000, якщо є аванс. Без авансу цінник збільшується вдвічі. 

Про які схеми йдеться?

Схема №1. Стати несправжнім волонтером через систему «Шлях»

Найпоширеніший спосіб – виїзд у якості міжнародного волонтера через систему «Укртрансбезпеки» «Шлях», до якої вносяться дані водіїв призовного віку, що можуть перетинати кордон, щоб перевозити гуманітарну чи медичну допомогу та вантажі.

Як працює система «Шлях»

Щоб водій міг виїхати за межі країни, організація (перевізник чи благодійний фонд), яка займається доставкою вантажу чи гуманітарки, має надати лист-обґрунтування від військових чи правоохоронних органів, медзакладів або відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги. Такий лист надсилають до Мінінфраструктури або до обласних військових адміністрацій. Дані вносять у систему «Шлях» і погоджують у Держприкордонслужбі. 

Відповідний дозвіл отримують строком на пів року, але він дає можливість перебувати за кордоном не більше місяця. Якщо водій-волонтер не повертається в Україну в зазначений термін, «Укртрансбезпека» має право заборонити перевізнику чи фонду використовувати систему. А якщо мета поїздки не буде підтверджена, то Держприкордонслужба може відмовити у перетині кордону.

Найчастіше цей спосіб використовують підприємці для здійснення бізнес-подорожей. Разовий перетин кордону коштує, як правило, $700–1000. Більше $2000 просять у випадку, коли на людину оформляють документи, що дозволяють їздити за кордон неодноразово та на власному авто.

Процедура така. Людина вносить попередню оплату в розмірі 50% від повної суми, що гарантує їй місце в автомобілі чи автобусі. Як запевняють посередники, кількість місць для одного контрольно-пропускного пункту становить шість осіб на день, тому місця бронюються заздалегідь. Оплата здійснюється на банківську картку. Як гарантія того, що гроші не зникнуть, зловмисники відправляють відеолистування з людьми, що вже скористались їхніми послугами.

На імʼя клієнта готують дозвільні документи та лист-обґрунтування, що вносять до реєстру Мінінфраструктури. Далі людину реєструють у системі «Шлях», підтвердження чого вона отримує у додатку «Дія». Документи на руки не віддають, а показують на відео для перевірки. Забирають новоспечених волонтерів у містах маршруту чи вже безпосередньо перед кордоном. Кордон перетинають разом із представниками організації, що займається переправленням чоловіків.

Скріншот з телеграм-каналу, що пропонує виїхати чоловікам за кордон

Аналогічна послуга без авансу та з індивідуальним водієм у машині, яка, за словами адміністратора, не перевіряється навіть прикордонниками, коштує $3500. 

У правоохоронних органах добре знають про цю схему та зловживання системою «Шлях». «Ми встановили, що через систему «Шлях» у Чернівцях було записано дуже багато людей як волонтерів, – розповідає Клименко з Нацполіції. – Частина з них не повернулася з-за кордону».

Аналогічна ситуація – в інших прикордонних областях. На Львівщині кількість виданих дозволів на перетин кордону через систему «Шлях» перевищила 5000. Яка частина з них фіктивна, сказати важко, але, за оцінками «Укртрансбезпеки», в системі «Шлях» зареєстрували близько 1200 фіктивних заявок за весь час.

Схема №2. Підробні довідки про непридатність до військової служби

«Білий квиток», інвалідність або ж важкий діагноз, для якого потребується лікування за кордоном, – ще один популярний варіант для «втечі» з країни. За дві доби та $2000 (аванс $800) посередники беруться зняти з військового обліку та навіть анулювати повістку. 

Все, що потрібно від «клієнта», – скан-копія паспорта, фото та вказати зріст і вагу. Натомість людину ставлять на облік як внутрішньо переміщену особу в прикордонному місті, надають їй висновок від воєнно-лікувальної комісії, який вносять навіть у базу Helsi.me. Після цього військовозобовʼязаного знімають з військового обліку і він отримує відповідні довідки та посвідчення через «Нову пошту».

Велика ймовірність, що більшість телеграм-каналів з подібними послугами ведуть аферисти, після передачі авансу не вийдуть на звʼязок.

Скріншот з телеграм-каналу, що пропонує виїхати чоловікам за кордон

Схема №3. Стати студентом у закордонному вузі

Досить розповсюдженою була схема із оформленням фіктивного навчання за кордоном. Вартість такої послуги – $2000–3000 (аванс 50%) залежно від країни.

Зазвичай посередники пропонували навчання у Польщі, у так званій дорослій школі, з офіційним запрошенням з польської сторони на навчання, студентським білетом, нотаріально завіреними документами та їх перекладом. 

У липні правоохоронці на Київщині викрили схему незаконного виїзду чоловіків призовного віку з України для навчання у Польщі за підробленими документами. Коштувало таке «навчання» €1600.

Скріншот з телеграм-каналу, що пропонує виїхати чоловікам за кордон

Зрештою прикордонники стали прискіпливіше перевіряти «студентів» і за кордон випускають переважно тих, хто вчився в іноземному навчальному закладі ще до війни, мав студентську візу 2021 року. Почали запитувати більше документів, вимагати підтвердження здачі тестів чи іспитів. Тому популярність цієї схеми значно знизилась в останні місяці, розповів один з адміністраторів телеграм-каналу, що пропонує ці послуги.

А з 15 вересня студентів іноземних вишів взагалі не випускають з України. Державна прикордонна служба пояснила, що причина саме у зловмисниках, які масово підробляють студентські документи, аби незаконно виїхати з країни й уникнути мобілізації. «Останні місяці почались масові підробки документів, які нібито підтверджують навчання чоловіків за кордоном», – розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. За статистикою ДПСУ, лише за липень – серпень на кордоні виявили близько 600 осіб, які використали підроблені документи про навчання у закордонних навчальних закладах.

Майже одразу телеграм-канали почали пропонувати послугу виїзду за кордон студентам, що вже мають документи. За $800 обіцяють допомогти вирішити питання.

Скріншот з телеграм-каналу, що пропонує виїхати чоловікам за кордон

Будуть питання

Окрім цих трьох описаних схем існують варіанти виїзду у складі спортивних команд, дипломатичних місій чи наукових конференцій. Але вони не настільки розповсюджені.

Бажанням виїхати за будь-яку ціну користуються і шахраї, що беруть аванс і зникають або відмовляються виконати свою обіцянку, розповідає очільник Нацполіції Ігор Клименко.

«Зараз їх менше, але у перші місяці війни було дуже багато, – говорить він. – Багатьох у межах кримінального провадження притягуємо до відповідальності». 

Чи можливо повернути в Україну тих чоловіків, що незаконно виїхали та залишились за кордоном? Такого механізму не існує, констатує Клименко. Але до них будуть питання після повернення, наголошує він.

MIXADVERT