Україні потрібні зміни

Микола Княжицький

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України

Фото: Олена Чернінька

Великий проросійський мітинг у Празі і менші мітинги у інших містах Європи – перший негативний для нас сигнал Заходу. Росія робитиме все, щоб Захід послабив санкції. Бо санкції працюють

Західні санкції повертають Росію у кризу 90-х. Після розпаду Союзу ВВП у Росії почав падати і повернувся на рівень 1990 року лише наприкінці 2007-го. Перед наступною кризою.

Чому падав ВВП? Розірвалися зв‘язки з поставниками і скоротилися ринки збуту. Умовно кажучи, з України на російські заводи перестали поступати деталі, а на зміну російським товарам прийшли товари іншого походження. І у інших колишніх республіках відбувалося те саме.

Що сталося після введення санкцій? Те саме. Не приходять комплектуючі і запчастини з Європи, а ринки збуту закрилися.

Так, для Росії існують Індія і Китай, але не всюди там роблять якісні запчастини і є конкуренція, не всі товари потрібні для збуту.

Щоб все це відновити потрібні будуть інвестиції, як це сталося в Росії на початку 2000-х. Їх не буде.

А що в Україні? У нас через Угоду про асоціацію і західний курс залежність від поставок з Росії мізерна. Але виробництво знищене значною мірою агресором і від значної частини транспортних шляхів експорт відрізаний.

Нам для відновлення теж потрібні інвестиції. Для цього країна має бути демократичною, мають працювати суди і інвестиції повинні бути захищені. Люди, що виїхали за кордон повинні повернутися, бо це дефіцитна робоча сила.

Всього цього поки немає. А отже, Захід все ще буде розглядати можливість скасувати санкції проти Росії, а сама Росія підігріватиме такі процеси.

Як би і коли б війна не завершилася (вірю, що нашою перемогою і швидко), відкладати реформування країни не можна. Це потрібно робити вже.

Микола Княжицький

MIXADVERT