$100 млрд резервів росії, вкладені в юань, опинилися у пастці

росія вклала 17,1% своїх резервів у китайський юань, прагнучи мінімізувати наслідок санкцій та диверсифікувати інвестиції, проте ці кошти опинилися у пастці, на додачу до тих 640 мільярдів доларів, які країни Заходу заморозили після вторгнення рф в Україну.

Про це пише Bloomberg.

росія неухильно нарощувала свої інвестиції в юані, як після вторгнення в Україну, так і до війни. У підсумку, рф стала одним з найбільших власників резервів в китайській валюті в світі.

1 січня рф оприлюднювала дані, що на юань припадає 17,1% її резервів, що становить трохи більше 100 мільярдів доларів. Проте дані про вкладені рф у юані 100 млрд доларів можуть виявитися застарілими, а реальна сума – істотно вищою. Річ у тім, що це дані від 1 січня 2022 року – і відтоді вони не оновлювалися.

І, хоча юань розглядався росією як шлях вирішення низки проблем, ці вражаючі активи опинилися в пастці.

По-перше, хоча ці активи не були заморожені американськими та європейськими санкціями, доступ росії до них виявився обмежений. Продаж російських резервів в юанях вимагає окремої угоди з Китаєм. Але отримати такий дозвіл, за оцінками експертів, Кремлю буде складно.

По-друге, юань, який ненадовго демонстрував приріст по відношенню до долара, зрештою почав знецінюватися. Відповідно – знецінюючи резерви рф. Зниження юаня по відношенню до долара в цьому році вже підірвало вартість резервів росії, які вона рахує в американській валюті.

До речі, ненадійними виявилися вкладення й в “м’які” валюти інших країн, такі, наприклад, як дирхам ОАЕ, які наражаються на високі політичні ризики – оскільки уряди цих країн можуть змінити політику щодо рф. А турецька ліра зіштовхнулася із серйозними девальваціями.

Крім того, за розрахунком, планувалося, що закупівлі рф “м’яких” валют буде цікавою країнам, у яких ця валюта купується, оскільки допоможуть розв’язати проблеми з їхніми поточними рахунками та допоможуть фінансувати імпорт товарів. Але на практиці торгові партнери росії виявилися не в захваті від прийому платежів у власних валютах.

Крім того, зусилля рф по виведенню торгівлі з доларів і євро вилилися в те, що російські банки на даний час переповнені “м’якими” валютами. А основна частина торгівлі з “дружніми” країнами, як і раніше, здійснюється у валютах “недружніх” країн”.

Усе це відбувається на тлі заморозки близько половини золото-валютних резервів росії у розмірі 640 мільярдів доларів після лютневого вторгнення в Україну, що залишило Кремль без доступу до грошей, які він роками заощаджував на чорний день.

MIXADVERT