Росіяни створили у Тверській області концтабір для військовополонених: українців “перевиховують” тортурами

CNN із посиланням на спікера генсека ООН Стефана Дюжарріка повідомила про те, що ООН створила комісію для розслідування загибелі українських військовополонених в колонії в окупованій Оленівці.

Комісія встановлюватиме факти та звітуватиме про це Генеральному секретарю ООН.

За словами Дюжарріка, наразі комісія не може зайнятися розслідуванням безпосередньо на місці події. Пояснюється це тим, що ситуація навколо колонії в окупованій Оленівці продовжує залишатися небезпечною для роботи комісії ООН. Примітно, що ООН не отримала відповідних гарантій безпеки від росії.

29 липня російські окупанти організували теракт у колонії в окупованому місті Оленівка Донецької області. Там утримувалися полонені українські військові полку “Азов”.

Утім, колонія в Оленівці не єдине місце утримання українських військовополонених.

За інформацією аналітичного відділу ГІ “Права Справа” на території самої рф, зокрема, у м. Кашин Тверської області на базі СІЗО №2 створено табір для українських військовополонених. СіЗО №2 знаходиться за адресою: Тверська область, м. Кашин, вул. Червона б. 31. Начальник закладу: Фролов Максим Олександрович.

За інформацією з місця подій, наразі в СІЗО утримується від 150 до 200 українських військовополонених. На українських бранців чиниться фізичний і психологічний тиск. Військовополоненим не дозволяють отримати зв’язок з їхніми рідними і представниками міжнародних організацій, які би мали опікуватися долею українських бранців.

Зазначу, що українських бранців катують, б’ють і змушують зніматися у постановочних відео, які принижують їх людську гідність. Все це відбувається з наказу адміністрації закладу у рамках так званих “перевиховання” і “денацифікації”.

За інформацією місцевих джерел, під час так званих “слідчих дій” по відношенню до українських бранців застосовуються тортури і психологічний тиск з метою дати свідчення проти власного командування і військово-політичного командування країни. В камерах розрахованих на три особи, постійно перебуває щонайменше 20 бранців.

Варто зазначити, що особа, яка бере участь у воєнних діях і потрапляє під владу супротивної сторони, вважається військовополоненим і користується захистом Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про поводження з військовополоненими (Третя Женевська конвенція).

У разі виникнення сумнівів, чи має особа право на статус військовополоненого, вона продовжує зберігати такий статус, і отже, користуватися захистом Третьої Женевської конвенції і Додаткового Протоколу І доти, доки її статус не буде визначено компетентним судовим органом.

Звертаю увагу уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця та Європейського комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародного червоного Хреста на викладені факти щодо порушення російською стороною положень Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Нагадаю, відповідно до ст. 130 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року, ст. 11 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року, ці дії є серйозними порушеннями міжнародного гуманітарного права.

Днями у ГУР Міноборони України підвтердили інформацію місцевих сил спротиву про те, що окупанти можуть вчинити теракт під час “трибуналу” над полоненими азовцями у Маріуполі.

MIXADVERT