Внаслідок російської агресії, окремі етнічні спільноти України можуть остаточно зникнути – ДЕСС

Фото: ДЕСС

В Укрінформі, на запрошення Громадської організації Центр Громадянських Свобод, 15 липня представники ДЕСС взяли участь в експертній дискусії на тему: «Вразливі групи на тлі повномасштабної війни: специфіка ситуації та рекомендації з урахування потреб».

Повномасштабна російська агресія, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, так чи інакше вплинула на життя кожної людини, що живе на території України, повідомляє сайт ДЕСС.

Експерти, правозахисники, представники організацій громадянського суспільства разом із представниками державного сектору обговорили ситуацію, в якій опинилися вразливі групи населення після початку повномасштабних військових дій рф проти України. Зокрема, про виклики, які стоять перед представниками кримськотатарської, єврейської, ромської етнічної спільнот, караїмами, кримчаками, а також внутрішньо переміщеними особами і маломобільними групами населення.

Фахівчиня відділу аналітики та стратегічного планування ДЕСС Вікторія Халанчук звернула увагу учасників на етнічні спільноти, які репрезентують унікальні у світі культури і які можуть остаточно зникнути внаслідок російської агресії. Зокрема, йдеться про греків Надазов’я та дві мовні групи цього етносу – урумську та румейську.

«Внаслідок бойових дій та тимчасової окупації рф село Сартана, яке було провідним осередком румейської мови з унікальним музеєм історії та етнографії греків Приазов’я, зазнало потужних ударів з боку російських збройних сил ще наприкінці лютого цього року і фактично знищене» – повідомила Вікторія Халанчук.

Окремої уваги, на думку ДЕСС, потребують караїмська та кримчацька етнічні спільноти, які некоректно відносити до малих груп єврейської спільноти. “Тим паче, кримські караїми та кримчаки визнано корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова. Держава взяла на себе відмінні зобов’язання щодо цих груп порівняно з зобов’язаннями щодо інших етнічних спільнот. Виклики ж збереження цих груп також відмінні від тих, яких зазнає єврейська громада”, – зазначила фахівчиня відділу аналітики та стратегічного планування ДЕСС.

Начальник відділу забезпечення діяльності Голови ДЕСС Андрій Гнаповський повідомив присутніх учасників заходу про кроки, які робить держава задля забезпечення прав корінних народів на законодавчому рівні, зокрема щодо етапу проходження міжвідомчого погодження нормативно-правових актів розробниками яких є ДЕСС. Проєкту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку закріплення правового статусу представницького органу корінного народу України» та проєкту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення консультацій органів виконавчої влади з представницькими органами корінних народів України», а також про моніторинг який здійснює ДЕСС щодо руху опору етнічних спільнот щодо збройної агресії, їх участі у волонтерському русі.

Учасниками події обговорені також питання щодо фіксації злочинів рф на території України прокуратурою АР Крим та національною поліцією задля притягнення винних до відповідальності.

Захід відбувся в межах проєкту «Пункт 7» (офіційна назва «Сприяння соціальній згуртованості в Україні») у партнерстві з “Восток-SOS” та Центром Громадянських Свобод за підтримки Американської асоціації юристів Ініціативи верховенства права в Україні (ABA ROLI Ukraine).

MIXADVERT