Експерти оцінили частку зарубіжних продуктів та споживчих товарів у росії

Частка імпорту росії у продуктовому рітейлі за останні 10 років зменшилася на третину — з 34% у 2012 році до 24% у 2021-му, проте у непродуктовому рітейлі ситуація практично не змінилася — частка імпорту перевищує 50%.

Про це повідомляє навіть російська пропагандистська агенція ТАСС із посиланням на дослідження аналітичної служби міжнародної аудиторсько-консалтингової мережі Finexpertiza.

При цьому серед основних продуктів висока частка імпорту відзначається у сирах (32,5% у загальних товарних ресурсах у натуральному вираженні), тваринних оліях (29,5%), рослинних оліях (17%), яловичині та субпродуктах (27,6%).

Незначна частка імпорту спостерігається у свинині (близько 0-0,2%), борошні (1,1%), крупах (1,1%), ковбасній продукції (1,3%), м’ясі птиці (4,7%) та загалом у м’ясній продукції (5,6%), крім яловичини, йдеться у матеріалі.

Тим часом значне місце у частці імпорту займають фрукти та горіхи (17% у товарній структурі імпорту продовольства у вартісному вираженні), напої, включаючи алкогольні (9,9%), молочна продукція, яйця та мед (8,7%), насіння та плоди (6,9%), жир та олії (6,4%), риба та морепродукти (6,3%).

У сукупному російському імпорті на продовольчі товари та сільськогосподарську сировину для їхнього виробництва припадає 11,5% у вартісному вираженні. Продовольство є третьою за значимістю статтею імпорту росії після машин, устаткування, транспорту та продукції хімічної промисловості, зазначається у дослідженні.

Якщо за останні 10 років залежність продуктового роздрібу від імпорту скоротилася на третину, то ситуація в непродовольчому рітейлі практично не змінилася – у ньому частка імпорту перевищує половину”, – констатує член ради директорів Finexpertiza Агван Мікаелян.

Причому, зазначає він, з багатьох найважливіших споживчих товарів (одяг та взуття, ліки, електроніка) ця частка становить дві третини та вище.

На фото: китайський ринок в російському Іркутську чекає на збіднілих покупців

«Аргумент»

MIXADVERT