РФ активізує гібридний вплив на країни через РПЦ

Глава РПЦ Кіріл (Гундяєв), президент Росії Владімір Путін, міністр оборони РФ Сергей Шойгу і начальник Генштабу ЗС РФ Валєрий Герасимов (зліва направо) під час закладення каменя в фундамент головного храму армії Росії на території парку «Патріот». Московська область, 19 вересня 2018 року / Радіо Свобода

Наприкінці 2021 року, щоб розпорошити увагу країн-членів НАТО від загрози повномасштабного російського вторгнення в Україну та чергової ескалації російської військової агресії на українському Донбасі, спецслужби РФ вчергове перейшли до активізації гібридних зусиль по дестабілізації ситуації на Балканах.

Цьому процесу передували частково успішні спроби Кремля створити руками білоруського диктатора Олександра Лукашенка складну міграційну кризу на кордонах Литви та Польщі. Вістря своєї «гібридної міграційної зброї» РФ спрямували саме на Польщу, розраховуючи, що це ситуативно поглибить політичні суперечки у відносинах Варшави та Брюсселя. Але цей план не вдалося завершити успіхом, колективний Захід зміг локалізувати загрозу, здебільшого завдяки стійкості польських та литовських прикордонників. Тож Москва стала шукати нові шляхи дестабілізації на кордонах ЄС.

Цікаво, що Росія періодично повертається до розгойдування Балкан, щоб промацати політичну шахівницю і спробувати створити нові точки напруженості. Так після невдалого перевороту у Чорногорії у 2016 році, російські спецслужби, схоже, на деякий час причаїлися в очікуванні нових можливостей. Хоча «м’яка сила» РФ через різні фонди, міждержавні контракти та інвестиції продовжувала підбирати ключі для нових гібридних можливостей. І питання зниження ціни на газ, продаж зброї та інші інструменти гібридного впливу Кремля сприяли процесу дестабілізації.

Як пише журналіст Віталій Портников, розвал Боснії і Герцеговини вже розпочався, а президент Сербії Александар Вучич, який міг вплинути на стабілізацію ситуації, опинився «в кишені у Путіна».

Але ознаки потрапляння керівництва Сербії в значну залежність від РФ не тільки у безпрецедентній знижці на російський газ. «Короткий повідець» Кремля тягнеться і на рівні військових міждержавних контрактів. В першій половині грудня анонсовано, що Сербія невдовзі отримає з РФ батарею новітніх російських зенітно-ракетно-гарматних комплексів “Панцир-С1М”, а також планує придбати партію російських винищувачів та гелікоптерів. А 10 грудня повідомлялось, що Уряд Сербії та російська державна атомна корпорація “Росатом” підписали угоду про будівництво центру ядерних технологій. І тут ми підходимо до інших цікавих прикладів російського впливу в країнах Європи, у які також залучений “Росатом”.

“Хрестовий похід” Росатома

Архієпископ Православної Церкви України Євстратій Зоря звернув увагу, що нещодавні активні робочі поїздки заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської Православної Церкви (РПЦ)  протоієрея Миколи Балашова за маршрутом Белград (Сербія) – Баня-Лука (Боснія і Герцеговина) – Загреб (Хорватія) не випадково накладаються на активізацію загострення подій на Балканах. Він зазначає, що цей відділ РПЦ ще з радянських часів використовувався Кремлем для прикриття ведення агентурної та розвідувальної роботи за кордоном.

Також крім Балкан росіяни продовжили працювати «м’якою силою» по Польщі. 11 грудня 2021 року делегація російського “Фонду підтримки християнської культури та спадщини” (фонд фінансується вищезгаданою державною російською компанією «Росатом») відвідала Білостоксько-Гданьску єпархію Польської Православної Церкви. За даними поінформованих джерел, росіяни нібито передали польським релігійним діячам велику «пожертву» на мільйони євро. Опосередковано факт значної «пожертви» підтвердив у своїх коментарях і голова цього російського фонду Єгор Скопенко, який був на чолі делегації. Він заявив, що “займається такою благодійністю і в інших Помісних Церквах“. Поки ці дані потребують додаткової перевірки, бо наразі залишається загадкою яким чином росіяни змогли провезти таку значну суму і чи були залучені при цьому дипломатичні канали. Спробуємо знайти додаткову інформацію у відкритих джерелах.

Чому ми маємо підозри стосовно дій російських фондів, наближених до РПЦ?

Раніше міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm публікувала цикл досліджень FrolovLeaks, у яких викривала методи гібридного російського впливу саме через церковні установи, фонди, організації, церковних діячів, політиків та наближених до РПЦ осіб. Також завдяки даним від активістів Українського Кіберальянсу вдавалося розкрити факти з циклу досліджень FrolovLeaks, що за підготовкою деяких антиукраїнських провокацій та акцій в Польщі стояли замовники з Російської Федерації.

Цього разу нас зацікавив Єгор Скопенко, який має доволі короткий, але водночас досить цікавий послужний список. За опублікованою ним власноруч інформацією, він з 2014 року нібито працював на посаді помічника генерального директора в компанії «Особлива економічна зона «Алабуга». З лютого 2018 по вересень 2020 року був директором компанії «АНО «Керуюча компанія з розвитку Саравсько-Дівеєвського Кластера». Після цього став керувати “Фондом підтримки християнської культури та спадщини”. Цей фонд, створений державною корпорацією “Росатом” у 2019 році, має розгалужену структуру і може використовуватись Кремлем для гібридного впливу, лобіювання та прикриття російських фінансових операцій за кордоном.

На сайті вказано, що проєкти фонду реалізуються у 15 країнах, серед яких Болгарія, Грузія, Туреччина, Фінляндія, США, Іспанія, Швеція, Боснія та Герцеговиня, Ізраїль, Франція, Сирія, Польща, Ліван, Ісландія та Росія.

Скопенко Єгор Ігорович

Як для офіційного керівника фонду, який проводить багато закордонних зустрічей та поїздок, Єгор Скопенко має дуже малоінформативний профіль у соцмережах.

Наприклад, його сторінка у Facebook містить всього декілька світлин: одне якісне студійне фото за 2020 рік (архів), фото за 2019 рік невеликого розміру (архів) та фото 2013 року у парадній формі з погонами сержанта (архів).

Своєю чергою пошук по фотографіях в Google вказує, що друге фото з його сторінки було зроблене, ймовірно, під час zoom-конференції, на якій Скопенко був зареєстрований чомусь під іншим ім’ям «Станіслав» та був вказаний як «Менеджер з технічних операцій Carnival Corporation» (британсько-американська круїзна компанія зі штаб-квартирою в Маямі, США,  що надає послуги з організації та обслуговування морських круїзів). У Google залишилась керована сторінка з деякими даними його профайлу на zoominfo.com.

Загалом відкритої інформації на його сторінці Facebook обмаль, лише вказано, що він нібито у шлюбі з 2016 року, родом з Москви, мешкає у Нижньому Новгороді (архів). Також він вказав, що його “цікавлять чоловіки” (архів).

Взагалі з січня 2014 по грудень 2021 року він завантажив всього декілька відкритих публікацій на Facebook. Дуже схоже, що перед робочою поїздкою на Балкани він вирішив (або йому дали таку пораду) трохи наповнити свою малоінформативну сторінку. Тому 3 грудня 2021 з різницею у 28 хвилин він виклав і у Facebook, і в новоствореному профілі в Instagram одразу декілька фото з коментарями:

Коментар до першого фото:
Перша робоча поїздка до Лівану, колись багате місто Бейрут. Зараз там економічна криза, багато хто стоїть по 3 години на заправці. Раніше країну називали Східною Швейцарією за кількість багатіїв і банків. Не гірше за Сочі, всім рекомендую на відпочинок. Головне не платіть карткою та вже везіть долари“.

З новини на сайті «Фонду підтримки Християнської культури та спадщини» вказано, що ця зустріч у Бейруті відбулась ще 6 листопада 2021 року (архів).


Коментар до другого фото:
В черговий раз відвідав Туреччину, Анталію, а в рамках робочого відрядження. Відвідав прихід Російської церкви в Анталії, дуже душевні люди. Обов’язково ще раз приїду. Всім раджу завітати, коли поїдете відпочивати“.

З новини на сайті «Фонду підтримки Християнської культури та спадщини» вказано, що ця поїздка у Туреччину відбулась 10 листопада 2021 року “з благословення” Патріарха Кирила (архів).


Станом на грудень 2021 року у базах даних та реєстрах Єгор Скопенко офіційно вказаний як керівник та виконавчий директор «Фонду підтримки Християнської культури та спадщини», ІНН 9704008570, юридична адреса фонду: м.Москва, вул.Волхонка, 9, кв.14. Станом на 2020 рік прибуток фонду склав 11,5 млн.руб (приблизно 138 тис.євро) (джерелоархів).

Раніше він був зазначений як засновник ліквідованих компаній «Айдео», ІНН 1646044660 та «Енгрі Хот Догс», ІНН 1646039445. Обидві компанії були зареєстровані в м.Елабуга, Республіка Татарстан, Російська Федерація.

За сукупністю даних виглядає, що новостворений фонд є проєктом для прикриття роботи російських спецслужб через релігійні установи в різних точках світу та лобіювання російських інтересів шляхом значних точкових фінансових ін’єкцій.

Куратори фонду від “Росатома”

Саме з другої половини 2021 року фіксується активне сприяння «Росатома» у різних міжнародних контактах, замаскованих під релігійну діяльність.

Цікаво, що кураторами вищезгаданого «Фонду підтримки Християнської культури та спадщини» є Олексій Ліхачов (російський державний діяч, генеральний директор «Росатом» та Сергій Обозов, заступник генерального директора «Росатом», генеральний директор ВАТ «Концерн РосЕнергоАтом», заступник директора ВАТ «АтомЕнергоПром».

На фото Перший заступник керівника Адміністрації президента РФ Сергій Кірієнко (з 2020 року знаходиться у санкційних списках ЄС та Великої Британії) та Олексій Ліхачов / архівне фото агенції ТАРС.
Сергій Обозов отримав орден преподобного Серафима Саровського II ступеню / Фото за 18 вересня 2020 року.

Цікаво, що саме Олексій Ліхачов,  Сергій Обозов та Єгор Скопенко 30 листопада 2021 року в Патріаршій та Синодальній резиденції в Даниловому ставропігійному монастирі в Москві були на зустрічі з Патріархом московським Кирилом (Володимиром Гундяєвим). Під час зустрічі патріарх також нагородив Олексія Ліхачова орденом преподобного Серафима Саровського II ступеню.

Власне на цій зустрічі, ймовірно, і були отримані інструкції для подальшого паломництва на Балкани та просування російських інтересів.

6 грудня представники фонду відвідали сербський Белград, де провели зустріч з Патріархом Сербським Порфирієм. У зустрічі брали участь Єгор Скопенко, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ протоієрей Микола Балашов, а також Надзвичайний та Повноважний посол Російської Федерації в Республіці Сербії Олександр Боцан-Харченко. Власне завдяки прикриттю російських дипломатів можливе і провезення без розмитнення значної суми готівкових коштів для «пожертв».

Також 6 грудня відвідали монастир у місті Вуглевик (Республіка Сербська, Боснія та Герцеговина).

7 грудня Микола Балашов та Єгор Скопенко відвідали Баня-Луку (Республіка Сербська, Боснія та Герцеговина).

Вже 8-9 грудня Микола Балашов та делегація «Фонду підтримки християнської культури та спадщини» вже були у Хорватії у Гірничо-Карловацькій єпархії. За відкритими даними, «Фонд сприяв відновленню однієї з постраждалих від землетрусу святинь Горно-Карловецької єпархії – храму Різдва Пресвятої Богородиці у місті Глина». Це ще одна опосередкована ознака щедрих «пожертв», або інвестицій росіян.

10 грудня делегація фонду була прийнята главою Польської Православної Церкви Митрополитом Саввою, а також відвідала Білостоцько-Гданську єпархію. У ході цього візиту росіян до Польської Православної церкви також було вручено значні «пожертви».

Висновок

Існує багато напрямків за якими РФ здійснює гібридний вплив для дестабілізації ситуації в різних країнах світу. Це інформаційні, економічні, політичні, військові, терористичні та інші засоби. І одним зі стовпів Кремля, який надає додаткові можливості легкої інфільтрації агентів впливу за кордоном, залишається Російська Православна Церква. Її високопосадових діячів часто називають «диверсанти в рясах», або «священники у погонах» за чисельні свідчення тісної співпраці цієї релігійної структури з радянськими, а після розпаду СРСР – з російськими спецслужбами. Державні корпорації та чиновники тісно співпрацюють з релігійними установами в межах просування інтересів “російського миру”.

Особливо Кремль цікавить відволікання країн НАТО на внутрішні проблеми, щоб відтягнути посилену увагу від фактів російської агресії проти України.

Всі вказані у цій статті дані отримані в ході моніторингу відкритих джерел інформації. Вони зібрані та представлені як припущення, що потребують дорозвідки й додаткової уваги правоохоронних й безпекових органів як країн Європейського Союзу, так і інших держав, зацікавлених у недопущенні дестабілізації ситуації на Балканах. На багатьох прикладах минулих років було доведено, що РФ для прикриття своїх гібридних операцій за кордоном використовує в тому числі й релігійні установи.

На даний час ми не маємо доказів, що за чергові щедрі «пожертви» закордонним церквам російська делегація із зазначених осіб просила у духовників сприяти у гібридних операціях Кремля на Балканах та у Польщі, але такі ризики існують.  Москва неодноразово вже випробовувала подібні гібридні інструменти підкупу як при підготовці до агресії проти України, так і в інших державах. Тому потрібно досліджувати такі дії з особливою увагою.

Джерело: informnapalm.org. Фото: informnapalm.org

MIXADVERT