Блінкен повідомив, чим закінчаться переговори з Росією про гарантії безпеки

ІУ США немає ілюзій, з ким вони мають справу

Блінкен розповів, що Штати готові запропонувати Путіну / Колаж "Сьогодні"

Блінкен розповів, що Штати готові запропонувати Путіну / Колаж “Сьогодні”

За кілька годин до початку в Женеві (Швейцарія) першого раунду переговорів між США та РФ про надання Росії гарантій безпеки держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що не очікує жодних проривів. Все, на що сподівається Вашингтон, — порозумітися з Москвою з низки питань.

Про це повідомляє американський телеканал ABCnews.

Надії

Я не думаю, що ми побачимо будь-які прориви. Будь-який прогрес, якого ми хочемо досягти, можливий лише на взаємній основі“, — сказав Блінкен в інтерв’ю ABC.

Водночас держсекретар додав, що досягти прогресу у вирішенні питань, що викликають занепокоєння в обох сторін, можна і це сприятиме зміцненню безпеки.

Є заходи зміцнення довіри, є заходи зниження ризику, і всі вони, якщо вони будуть здійснюватися на взаємній основі, я думаю, можуть дійсно знизити напруженість і вирішити проблеми. Є домовленості про розміщення звичайних озброєнь у Європі, про масштаби навчань, якщо їх будуть дотримуватися на взаємній основі, тобто Росія виконає свої зобов’язання, які вона неодноразово порушувала, є підстави для зниження напруженості, забезпечення більшої прозорості, створення більшої довіри, і все це усунуло б занепокоєння, яке нібито має Росія”, — сказав Блінкен.

Особливим на порядку денному може стати питання Казахстану, куди Росія направила війська для придушення заворушень.

В очікуванні переговорів

  • Вранці 9 січня заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Кремль може обмежитися лише однією зустріччю зі США щодо гарантій безпеки, якщо Штати відмовляться вислухати аргументи Росії.
  • 12 січня заплановані переговори Росії та НАТО. А ширша зустріч за участю Москви, Вашингтона та європейських країн призначена на 13 січня.
  • Підготовка до цих контактів проходила на тлі розроблення адміністрацією Білого дому нових санкцій проти Росії на випадок нападу на Україну.
  • На думку російського експерта, колишнього радника Володимира Путіна Андрія Іларіонова, Байден уже погодився на ультиматум Путіна щодо українського питання. Зокрема, щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

MIXADVERT