Голодування проти знищення скверу

Голодування проти знищення скверу

Ця тендітна жіночка – Надія Паливода, найактивніша захисниця живої природи у нашому місті, свого часу очолила рух за збереження Центрального скверу. Адже зведення там «Макдональдса» означає фактично вирізку майже усіх дерев, які є єдиною зеленою оазою у центрі Кропивницького.

Публічні звернення, листи до керівництва фірми та її представництва в Україні, до міської влади, порушення судової справи (її розгляд не завершено), флешмоби, різноманітні громадські акції результату, на жаль, не дали. Схоже, у міській владі діє якесь дуже сильне лобі цього проєкту. Сквер обнесли високою залізною огорожею і, кажуть, активно шукають тих, хто вчинить за нею вбивства великих дерев, які десятиліття захищали нас, мешканців міста, від вихлопних газів і шкідливих викидів. І Надія вдалась до радикального заходу: з минулого понеділка оголосила голодування.

Багато людей приходили, підтримували Надію, приносили чай. Але ніхто не вийшов з кабінетів міської влади! Більше того: на огорожі скверу хтось написав великими літерами: «Райкович, збережи сквер!», але через кілька годин там залишилось тільки «Збережи сквер»… Ретельно підібрали фарбу і замалювали прізвище очільника міста і навіть окличний знак!

Приїздив у місто прем’єр-міністр, інспектував стан теплопостачальних підприємств. Його охоронці спілкувалися з Надією, попереджали, щоб не кидалася навперейми керівника уряду. Але Надія людина чемна, і прем’єра ні вона, ні її біль та проблема міста не зацікавили. На четвертий день голодування до Надії та її однодумців вийшов заступник голови Олександр Мосін, але реального діалогу так і не відбулось. Міська влада чомусь затялась – «Макдональдс» у сквері – і все!

«Згідно з генеральним планом міста, кожна земельна ділянка в ньому має своє цільове призначення. Є землі, призначені під забудову. А є ділянки, визначені як рекреаційні – це зелені зони, їх мета – оздоровлення населення і очищення повітря. Будівництво в них заборонене, бо вони необхідні, без них не можна обійтися. У загазованих частинах міста над розпеченим асфальтом всі шкідливі вихлопи піднімаються вгору з висхідним потоком повітря. А коли поруч є зелена зона – над нею повітря холодніше, бо листя дерев не нагрівається, тому за законами фізики, тут повітря рухається вниз, і весь цей пил і шкідливі часточки осідають на листі дерев, дерева фільтрують повітря, тому ми маємо змогу дихати чистішим повітрям у парках, скверах.

Якщо зеленої зони немає, то забруднене повітря також повільно осідає, але вже не на листя дерев, а в наші легені. Важко пояснити, наскільки цінним є кожне дерево в центральній, найбільш загазованій, частині міста. Особливо важко це пояснити людям, які вважають, що це нормально знищити ці величезні природні фільтри, які бережуть наші легені, щоб на їх місці продавати катлєти.

А потім дивуються жахливій статистиці на легеневі захворювання (і не тільки) у Кропивницькому», – написала Надія у ФБ на третій день голодування.

«Макдональдс» у світі давно перестав бути просунутим брендом. Фірма продовжує заробляти мільйони, але ставлення до неї уже зовсім не те, що було кілька десятиліть тому. Вона давно скомпрометувала себе антиекологічними діями і дубово-комерційною позицією. Як, до речі, і у випадку з Кропивницьким, коли затято не хоче змінити місце розташування свого ресторану на прийняніше для нас, мешканців.

На четвертий день Надя написала: «Сьогодні до ситуації підключилися дуже багато людей і запропонували свою допомогу. Приєднався Київ. Справа в тому, що Макдональдс уже добряче дістав людей у різних містах – Кропивницький далеко не перше місто, де вони будують свої харчевні на місці скверів: «Така наша бізнес-стратегія». Погана, у вас бізнес-стратегія, рєбята.

Активісти організували на суботу загальноукраїнський флешмоб. Представники Макдональдса сьогодні мене вразили – виявилося, вони брешуть. Без будь-якої совісті і гідності. Спеціально розказують людям, що забудують «усього» 600 кв. метрів скверу. Тобто вони рахують тільки площу будівлі, а заасфальтовану двосмугову дорогу навколо неї – ні. А нічого, що вам вже міська рада видала (і ми всі їх бачимо) містобудівні умови, в яких написано – 1800 кв. метрів? Ой, соромно так брехати…

Кажуть: ми намагалися співпрацювати з громадою (з нами тобто), але вони не захотіли, ми їм дзвонили, вони трубку не брали. Мені ніхто не дзвонив і ніхто навіть не просив мій номер телефона.

Чи хочеться їсти на четвертий день? Так, хочеться (( Але на їжу дивишся тепер не з апетитом, а з німим обожнюванням, з любов’ю. Ми ж, по суті, й не задумуємося, що це дійсно джерело життя, це можливість ходити, рухатися, робити роботу… Вчишся шанувати їжу, поважати її. Тепер розумію, чому наші бабусі-дідусі, які пройшли через голодні роки, ніколи й засохлий шматок хліба не викидали, і навіть кришки зі столу…»

У суботу і неділю у Кропивницькому і інших містах України відбулися акції на підтримку Надії.

Тим часом пресслужба представництва «Макдональдс» повідомила, що із 1 листопада у сквері розпочинаються підготовчі роботи: санітарна обрізка дерев і видалення сухих та аварійно небезпечних дерев.

На сьомий день Надія припинила голодування. Ось як вона оцінила його результат: «Я вважаю, що ця сумна і відчайдушна акція була недаремною: певних результатів все-таки досягнуто.

1) До нас нарешті вийшов заступник мера Мосін і запросив Надію (тобто мене) долучитися до роботи виконавчих комісій по скверу. Мені прямо цікаво, чи мене справді кудись долучать, чи то було сказано лиш для красного слівця. Ще раніше забудовник – представник «Укрсфери» – мені в очі казав, що всі роботи у сквері будуть проводити у співпраці з громадою і конкретно зі мною, зокрема, санітарну обрізку дерев. Як стало відомо, з 2=го листопада вони починають в сквері роботи і цю саму обрізку. Окей, я буду на місці – з дипломом магістра садово-паркового господарства і роздрукованими Правилами обрізування дерев у місті Кропивницькому, які ми розробили в складі робочої групи міської ради ще в 2020 році. У цих правилах ми роз’яснили детально, як обрізати дерева так, щоб від них не залишились роги й копита, як у Парку перемоги. Побачимо, хто мене долучить до співпраці, буду тримати вас в курсі.

2) Розголос по свавіллю компанії McDonald’s, яка забирає в Кропивницькому половину Центрального скверу під забудову, покотився далеко за межі нашого міста. Флешмоб пройшов дуже успішно, два десятки міст і сотні людей долучилися на підтримку нашого протесту. Цей флешмоб плавно переростає у бойкот: не купуй в McDonalds, бо сквер у твоєму місті стане наступним, який вони знищать.

***

Безмежно дякую всім, хто підтримував, переживав, робив пости і репости на підтримку нашого скверу. Найбільш очевидний результат уже є: репутація компанії безнадійно зіпсована – і ставлення людей надалі буде тільки погіршуватися. Бо такі речі безслідно не минають».

http://chas-time.com.ua/liudyna/goloduvannya-proti-znishchennya-skveru.html

MIXADVERT