Топ гібридних впливів тижня в Україні

 

Поки в Україні загострюється пандемія Covid-19, прокремлівські ЗМІ намагаються зашкодити процесу вакцинації, просуваючи ідею, що вакцини провокують погіршення епідеміологічної ситуації. Анонімні телеграм-канали посилаються на псевдоекспертів, чиї “твердження” розкритикувала наукова спільнота, та на сайти-“сміттярки”, відомі поширенням конспірології. Вони позиціонують це як “інсайди”, однак така дезінформація лише повторює те, що раніше публікували російські пропагандистські ЗМІ.

Цього тижня російські гібридні сили перешкоджали роботі СММ ОБСЄ, намагаючись здійснити тиск на Київ задля звільнення Андрія Косяка, російського військового, затриманого українськими силами 13 жовтня. Він проводив розвідку позицій українських військ під приводом розмінування території, порушивши лінію розмежування. Прокремлівські ЗМІ намагалися виправдати атаки на ОБСЄ, звинувачуючи Україну в захопленні “спостерігача”, яким Косяк явно не був, адже мав при собі офіцерське посвідчення, погони лейтенанта, зброю та боєприпаси; відео на його телефоні свідчило про те, що він брав участь у бойових діях у складі російських гібридних сил.

На тлі візиту глави Пентагону Ллойда Остіна до Києва прокремлівські сили провели кампанію з дискредитації партнерства США та України, поширюючи наративи, ніби Вашингтон використовує Україну для погроз Росії. Це пов’язано з заявою Остіна про те, що “жодна третя країна не має права вето на рішення щодо членства в НАТО” у відповідь на “точку зору” Кремля щодо перспективи приєднання України до Альянсу. Такі атаки відповідають постійним спробам Росії дискредитувати Україну як незалежного партнера у відносинах із Заходом.

Оригінал статті – на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/uk/top-gibrydnyh-vplyviv-tyzhnya-v-ukrayini-26

MIXADVERT