Легендарний альбом Гітлера майже знайшли

Легендарний альбом Гітлера майже знайшли. І він знову зник…

Хоча виникла ксерокопія однієї сторінки з Архіву СБУ!

Розслідування історії з альбомом акварелей створених рукою Адольфа Гітлера, подарованого Ріббентропом агенту радянської розвідки, художнику Миколі Глущенку у 1940 році, триває.

Той альбом  роздивлявся Сталін і все політбюро. На початку 90-х, альбом зник. Але, про нього чомусь всі пам’ятають!

Ключова особа – секретар ЦК КПУ з ідеології Олександр Капто. Його тоді хотіли перевести до Москви. Саме Капто, за озвученою версією, забрав альбом…

Сумнівно, що функціонер такого рівня ризикнув зберігати малюнки фюрера. До того ж, він поїхав послом СРСР в КНДР і на Кубу…

Олександр Семенович (2009) працював у одному московському інституті. Більше місяця ми намагалися його зловити у телефонному режимі. Так і не змогли поговорити особисто. Вже помер…

Нарешті його секретар Катерина Фурцева, передала коротку відповідь. “Я здав альбом Гітлера!”. І все. Де здав? У Москві чи Києві? Кому?

-Можливо, в органи… – припустила секретар.

https://www.museum-ukraine.info/?p=11481

Редакція журналу “Музеї України” направила два інформаційних запити в колишні архіви ЦК КПУ і КГБ УССР. І відразу отримала відповіді, що нас навіть здивувало – люди доброзичливі!

Згідно офіційного листа директора архіву СБУ, альбома у них нема!

Ми дали запит до архіву Служби зовнішньої розвідки України – ніякої реакції, відповіді нема.

Коло знову замкнулося!

Однак, у вересні 2021 року, на сайті Історична правда, виходить сенсаційна для нас стаття Анни Олійник, яку варто процитувати.

 

“У березні 1991 року Голова КҐБ УРСР Микола Голушко погодився передати частину документів про роботу Глущенка до Центрального архіву-музею літератури і мистецтв України. У супровідному листі він написав:

Низьким поклоном від чекістів України зустрічаємо вашу пропозицію доповнити архівні фонди про життя і діяльність М.П. Глущенка документами, які стосуються його роботи у радянській розвідці. Як розвідник, він заслуговує на найвищу похвалу, бо при надзвичайно складних і ризикованих обставинах успішно виконував свій громадянський обов’язок перед Батьківщиною.[..]

Тож хай документи [.. ] красномовно і переконливо розповідають нинішньому й прийдешнім поколінням про людську самовідданість, одержимість, достоїнство й благородство“.

У результаті КҐБ передав ЦДАМЛМ всього 8 документів на 12 аркушах. Серед них — фото акварелі з альбому Гітлера, “подарованого власником Глущенку”. Куди зник весь альбом — досі загадка.

https://www.istpravda.com.ua/articles/2021/09/13/160148/

 

Джерело: Архів СБУ

 

Джерело: Архів СБУ

 

Фото акварелі з альбому Гітлера

Джерело: Архів СБУ”.
Залишається зрозуміти, хто і де сфотографував сторінку з альбому Гітлера? Для чого? Чи не зберігається оригінал альбому акварелей приблизно у тих же фондах, де залишається як ми розуміємо, і оригінал фото, переданого чомусь до Центрального архіву-музею літератури і мистецтв України? Чи можна отримати копію того фото у нормальній якості?
На міжнародних аукціонах альбом не виникав, аби десь “засвітився”, інформація миттєво б просочилася – занадто уважно за антикварним ринком слідкують великі спецслужби…
Версія про те, що альбом розшили і продали листочками не витримує жодної критики – різко падає ціна…
Значить, альбом Гітлера продовжує десь тихо лежати у темних закапелках архіву СБУ.
…Писав я сину Капто у Москву – лікар. Не ВІДПОВІВ… Просто лікар…
Інформаційний запит редакції журналу “Музеї України”
Галузевий державний архів Служби безпеки України
Директору пану Андрію Когуту
вул.Золотоворітська, 7 Київ
Шановний пане Андрію!
Журнал “Музеї України” дякує за співпрацю у пошуках альбому Гітлера, що опинився в розпорядженні секретаря ЦК КПУ О.Капто.
Однак, у вересні 2021 року, сайт Історична правда опубікував ксерокопію фотографії сторінки з аквареллю з альбома Гітлера, з фондів Архіву СБУ, переданих генералом М.Голушко до Центрального архіву-музею літератури і мистецтв України.
Чи збереглося оригінальне зображення того фото в нормальній якості? Де і ким воно було зроблено, коли? Можливо, десь поруч зберігається і сам альбом? Можливо з супровідним листом О.Капто?
Маємо надію, що Ваші співробітники перевірять цю інформацію і дадуть відповідь.
Вибачте за мимовільні клопоти!
Успіхів і процвітання!
З повагою,
Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

MIXADVERT