Топ гібридних  впливів тижня в Україні

Цього тижня прокремлівські сили в Україні намагалися використати витік документів з офшорних територій Pandora Papers у своїх дезінформаційних атаках. Вони позиціонували журналістське розслідування, в якому брали участь понад 600 журналістів із 150 ЗМІ у 117 країнах, як “помсту” президенту України Зеленському за невідповідність очікуванням США. Таким чином маріонетки Кремля знову намагаються підірвати партнерство України зі США.

Розвідка України повідомила, що російські спецслужби намагалися перешкодити евакуації українців з Афганістану. Вони запустили інформаційну операцію через підконтрольні Кремлю ЗМІ, щоб переконати українських громадян в Афганістані, ніби влада залишила їх напризволяще. Українцям також пропонували виїхати до Росії в обмін на заяви про те, що Україна покинула їх.

Ці спроби дискредитувати зусилля України зазнали невдачі, адже українські військові успішно провели численні операції з евакуації. Прокремлівські ЗМІ заперечували заяву української розвідки і намагалися знову дискредитувати Україну, розповсюджуючи меседжі, ніби влада нічого не робить для евакуації решти українців, які залишаються в Кабулі.

Прокремлівські сили продовжують інструменталізувати тему газу, залякуючи населення перспективою стрімкого зростання цін на паливо. Згідно з офіційними джерелами, ситуація знаходиться під контролем: тарифи для населення залишаться незмінними принаймні до кінця року, а запасів газу на опалювальний сезон більше ніж достатньо. Незважаючи на те, що політика Кремля щодо поставок газу до Європи також вплине на Україну, проросійська пропаганда має на меті викликати непропорційну паніку серед українців та пропагувати ідею “співпраці” з Росією як єдиного рішення.

Оригінал статті – на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/uk/top-gibrydnyh-vplyviv-tyzhnya-v-ukrayini-24

MIXADVERT