На Кіровоградщині – сплеск захворюваності на рак, але коштів на фінансування Олександрійського онкодиспансера в бюджеті області не передбачили.

За останнє десятиліття в Україні відмічається зростання онкологічної захворюваності. Кількість первинних хворих на злоякісні новоутворення становить майже 160 тисяч осіб.

На сьогодні в державі проживає понад 1 млн людей, які в різний час перенесли онкологічне захворювання. Щороку від раку помирають майже 90 тисяч українців, з яких понад третина – особи працездатного віку. Рак є причиною 15% смертей українців і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням.

Серед усіх територій України Кіровоградщина залишається лідером по онкологічним захворюванням.За статистикою обласного департаменту охорони здоров’я, за останні десять років показник захворюваності на рак збільшився з 411 нових випадків на 100 тис. населення (у 2006 році) до 469 випадків (у 2016 році).

При цьому, аналогічні показники по Україні складали 333 та 345 випадків відповідно. Найвищий рівень захворюваності відмічається у м. Кропивницькому і сягав 590 випадків на 100 тис. населення, 570 випадків було зареєстровано в Олександрійському та 525 – у Бобринецькому районах.

І ця цифра продовжує зростати. За даними Національного реєстру захворюваності на рак, вже у 2017 році стандартизований показник був 478. А це – найгірший результат серед областей.  Згідно бюлетеню Національного канцрреєстру України за 2018-2019 рік захворюваність на 32% перевищує середньоукраїнські показники та майже на 50% у Кропивницькому. За статистикою, за рік захворіли 4461 пацієнтів та померли 1953 жителя Кіровоградщини.

За оцінками спеціалістів,за останні тридцять років захворюваність на колоректальний рак у Кіровоградській області зросла вчетверо. Показник захворюваності за даними минулого року склав 27,5 на сто тисяч населення – рак товстого кишечника і 25,5 – прямої кишки, в той час, як на початку 90-их цей показник становив – 7 випадків на сто тисяч населення.

Пояснюється це тим, що більше половини площі Кіровоградської області складають породи Українського кристалічного щита з підвищеним вмістом природних радіонуклідів (торій, уран). Таке географічне розташування безпосередньо впливає на стан екології в області.

У регіоні діють три уранові шахти: Інгульська, Новокостянтинівська Смолінська. За оцінками спеціалістів,територія поблизу шахт   забруднена ураном, радієм-226, торієм-230, свинцем-210, полонієм-210 і радоном-222. Вчені вважають, що радон і продукти його розпаду можуть бути причиною онкологічних захворювань, зокрема раку шкіри та легенів.

Варто зауважити, що до 2018 року фактично на постійній основі в Кіровоградській області діяли обласні програми направлені на забезпечення радіаційного захисту та ядерної безпеки в регіоні. Розробники програмного документа використовували підходи, що ґрунтувались на фактично отриманих даних та наукових розробках. Наразі, майже три роки Кіровоградщина живе без будь-якої обласної програми радіаційного захисту населення.

При цьому одним із найважливіших факторів подолання проблеми є профілактика та раннє виявлення онкохвороб, адже саме це убезпечує громадян та державу від суттєвих витрат на лікування, дозволяє вчасно запобігти недузі або вилікувати її на якомога ранніх стадіях та повернути людину до повноцінного життя.

Надзвичайно важливу роль в лікуванні та профілактиці важких захворювань як жителів Олександрії, так і регіону відіграє  Олександрійський онкодиспансер.

Відповідно до рішення Кіровоградської обласної ради від 19 травня 2017 року № 308 “Про перетворення комунальних закладів”, зі змінами згідно з рішенням обласної ради від 18 грудня 2018 року № 604, комунальний заклад “Олександрійський онкологічний диспансер” перетворено у комунальне некомерційне підприємство “Олександрійський онкологічний диспансер Кіровоградської обласної ради”.

Спеціалісти цього закладу лише за рік надають медичну та консультативну допомогу в середньому 13000 пацієнтів. Медзаклад надає спеціалізовану онкологічну, амбулаторно-поліклінічну, стаціонарну, консультативну та організаційно-методичну допомогу населенню Олександрії, Олександрійського, Петрівського, Онуфріївського та Світловодського районів, а також хворим з передпухлинною патологією та доброякісними пухлинами і має першу акредитаційну категорію.

Згідно з проєктом рішення про реорганізацію низки медичних закладів Кіровоградщини,оприлюдненим у березні 2020 року на сайті обласної ради, планувалося об’єднати  Олександрійський онкологічний диспансер з Обласним клінічним онкологічним центром. Як пояснили тоді в Департаменті охорони здоров’я Кіровоградської ОДА, мовиться не про закриття цього медзакладу, а про приєднання його до більшого шляхом ліквідації юридичної особи.

Утім, депутати Кіровоградської обласної ради не підтримали проєкт цього рішення. Тоді Олександрійський онкологічний диспансер вдалося відстояти.

Варто зауважити, що вже в квітні 2020 року з”являється повідомлення про те, що в Олександрійському онкологічному диспансері співробітники, а цепонад пів сотні медпрацівників,вже місяць не отримують грошей.  Відсутність коштів пояснювали через припинення фінансування і Національною службою здоров’я, і Кіровоградською обласною радою. Коментуючи ситуацію директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко заявив, що “вже є проект розпорядження голови ОДА щодо фінансування цього закладу, який буде погоджено з комісіями обласної ради і працівники отримають заробітню плату за відпрацьований період”.

Однак окрім відсутності фінансування, керівництво закладу просило ще наприкінці минулого року закупити й спеціальне обладнання для променевої терапії. В обласному управлінні охорони здоров’я запевняли усе буде.

Обіцянки можновладців, на жаль, так і залишилися обіцянками.

11 серпня 2020 року Суспільне повідомляє про те, що у місті Олександрія Кіровоградської області закрили радіологічне відділення онкологічного диспансеру. Коментуючи ситуацію керівник закладу Олег Носов зауважив, що відділення закрили, оскільки Національна служба здоров’я України не підписала з диспансером угоду про надання медичних послуг через застаріле обладнання.

Справа втім, що апарат променевої терапії в радіологічному відділенні диспансеру встановили ще у далекому 1980 році, за часів СРСР. Але кожні 15 років його потрібно перезаряджати. За словами Олега Носова, п’ять років він звертався до обласної ради, на балансі якої перебуває диспансер, з проханням купити необхідне. Диспансер перебуває у підпорядкуванні Кіровоградської обласної ради, яка і є розпорядником коштів у цій сфері. Гроші не виділили.

За словами тодішнього голови обласної ради Олександра Чорноіваненка, листи-звернення від керівника диспансеру розглянула бюджетна комісія ради і обласна адміністрація мала внести цю пропозиції на сесію обласної ради щодо змін у проєкти бюджетів. Але ані у 2017, ані 2018, 2019 і 2020 роках цього не відбулось.

Виступаючи на сесії міськради мер міста Степан Цапюк заявив, що оскільки власником олександрійського закладу є обласна рада, то це “було зроблено умисно, щоб похоронити його в Олександрії  та залишити онкологію лише на обласному рівні”. За словами Цапюка, у цій справі замішані як політичні, так і бізнесові інтереси.”Були всі можливості зберегти заклад. Тому я виню в тому, що закривається відділення олександрійського онкодиспансеру, голову облради”, – заявив тоді Степан Цапюк.

Показово, що обласний бюджет спромігся допомігти з фінансуванням на облаштування… нового пандуса. Усе решта , за словами Олега Носова, самотужки і завдяки меценатам. Заклад вистояв і розвивається. Минулого року онкодиспансер мав контракти з Національною службою здоров’я України  на два пакети послуг – амбулаторну та стаціонарну допомогу. А вже у 2021 році онкодиспансер отримав ще один пакет: хірургічна допомога з оперативним втручанням. Пацієнти отримуватимуть допомогу за бюджетні кошти. Амбулаторна допомога буде безкоштовною за наявності  електронного направлення. Радіологічну допомогу заклад не надає, бо немає джерела опромінення. На жаль, так і не вирішено питання фінансування.

24 червня поточного року в.о. генерального директора комунального некомерційного підприємства “Олександрійський онкологічний диспансер Кіровоградської обласної ради” О. Носов звертається з офіційним листом до депутата Олександрійської районної ради О.Берсименка з проханням допомогти у вирішенні питань щодо придбання медичного обладнання для більш якісної роботи закладу та ремонтних робіт першого поверху.

2 липня 2021 року на пленарному засіданні Олександрійської районної ради Кіровоградської області депутатами районної ради підтримано пропозицію депутата Берсименка щодо направлення звернення комунального некомерційного підприємства “Олександрійський онкологічний диспансер Кіровоградської обласної ради” голові обласної державної адміністрації.

У свої відповіді голова Кіровоградської обласної адміністрації Марія Чорна зазначає, що наразі усі наявні ресурси обласного бюджету розподілені і відповідно дот рішення обласної ради затверджені за видатками. За словами Чорної, питання виділення з обласного бюджету коштів у розмірі 4300 тис. грн. для потреб Олександрійського онкологічного диспансеру взято на контроль для розгляду у встановленому порядку, виходячи з реальних фінансових можливостей бюджету.


Звертаю увагу, що відповідь голови Кіровоградської обласної адміністрації на депутатське звернення від 02 липня 2021 року датована 08 серпнем. Тобто, після публікації у ЗМІ матеріалів аналітичного відділу “Права Справа” про стан речей у Олександрійському онкодиспансері.

А тим часом,і це важливо, на Кіровоградщині рівень захворюваності на рак на третину перевищують загальноукраїнські показники. За рік на злоякісні новоутворення захворіла 4461 особа, з них померли 1553 хворих. Якщо взяти статистичні дані, проведені для порівняння смертності від онкологічної патології та від коронавірусної інфекції, то смертність від онкології у 15 разів перевищує смертність від COVID-19.

Кіровоградська область, на жаль, знаходиться на першому місці знизу по захворюваності на злоякісні новоутворення. На Кіровоградщині захворюваність на рак на 32% більше, ніж взагалі по Україні.

Наразі медзаклад потребує капітального ремонту, а також придбання медичного обладнання: УЗД-апарату експертного класу для виявлення онкологічних патологій на ранніх стадіях захворювання, апарату ШВЛ, операційних ламп та кисневого концентратору.

За словами Носова,починаючи з 2015 року і за 5 років поспіль, виходячи з реальних фінансових можливостей бюджету, обласна влада допомогла Олександрійському онкодиспансеру на… 30 тисяч гривень.

Я вважаю, що це просто геноцид, і так само, на мою думку, це розуміє й нинішня влада області….

MIXADVERT