Пропаганда яку веде РФ та протидія їй

З початком 2021 року російська пропаганда щодо подій в Україні активізувалася з новою силою. Йдеться не лише про політичну арену в Україні, але й про ситуацію на Донбасі. Нещодавно ми побачили фейк “ЛДНР” про смерть хлопчика, на якого “скинули вибухівку з дрона”. В Україні він навряд чи когось здивував, адже з моменту російської агресії ми спостерігали багато дивних фейків у пропагандистських ЗМІ. Проте українці також неодноразово бачили, наскільки легко може “розбиватися” російська пропаганда, якщо почати перевіряти інформацію.

Російська пропаганда протягом останніх семи років часто згадує Україну. Вже вкотре на російських каналах розповідають, що скоро всі українці “замерзнуть взимку через нестачу газу”, що “ніхто нас в Європу не візьме” і багато інших нісенітниць. Проте нещодавно РФ знову спробувала повернутися до теми Донбасу і “звірства ЗСУ”. Росія почала розповсюджувати інформацію “ДНР” про те, що українські військові за допомогою безпілотника скинули саморобний вибуховий пристрій у населеному пункті Олександрівське, внаслідок чого нібито загинула дитина.

Мабуть, ні для кого в Україні не стало новиною, що ця інформація – черговий фейк. Роздмухували цей фейк ті ж самі російські та прокремлівські ЗМІ.

Проте ще до цього на фейковість повідомлення вказували дві речі. Перша – відсутність будь-яких доказів з боку бойовиків та пропагандистів. Ані фото уламків “саморобного вибухового пристрою”, ані імені загиблого, ані місця вибуху. Друга – пропагандисти вкотре переплутали розташування населеного пункту. В їхніх повідомленнях ідеться про те, що Олександрівське розташоване поруч із Донецьком, але неподалік окупованого міста є лише Олександрівка. Що вказує на фейковість інформації. Звичайно, за часи агресії РФ проти України російська пропаганда неодноразово змінювала свої підходи. Від нічим не підтверджених повідомлень до запрошення різноманітних псевдоекспертів, які “підтверджували” наратив Кремля.

Росії потрібно знову подати Україну як “варвара”, що навіть не думає про те, аби виконувати свої зобов’язання, і застосовує силу проти мирного населення.І це не обмежується лише окупованими територіями, де людей намагаються максимально “зомбувати”, а виходить на міжнародну арену, де рано чи пізно РФ згадуватиме всі свої фейки.

Росія повертається до методичок 2014-го року. Спробувавши працювати більш витончено, більш глибоко і зазнавши поразок на всіх фронтах, росіяни перейшли до примітивної, тотальної пропаганди. Вони, прикриваючи власні воєнні приготування, звинувачують Україну у підготовці до військової операції, численних воєнних провокаціях. Все це підкріплюється й внутрішньою ситуацією в нашій державі. У лютому ухвалили рішення про запровадження санкцій проти низки проросійських політиків та їхніх активів, що точно не сподобалося Кремлю.

Тому, окрім спроб представити Україну в негативному світлі на міжнародній арені, нині РФ намагається за допомогою своєї пропаганди розхитати ситуацію в країні.

З огляду на мету РФ дестабілізувати ситуацію в багатьох країнах, всім державам потрібно бути готовим до того, щоб протидіяти дезінформації.

Стосується це не лише урядів країн, але і їхніх громадян. Особливо нашої державі, адже ми багато років перебуваємо під “прицільним вогнем” російської пропаганди.

MIXADVERT