Викриття Нескоромного: чи будуть скандали в СБУ.

Колишнього начальника управління “К” СБУ Дмитра Нескоромного називають замовником вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. За підозрою в організації цього вбивства було затримано полковника з “Альфи” Юрія Расюка.

Нещодавно  він виклав  в мережі нове  відеозвернення. У ньому він заявив, що готовий надати європейським правоохоронним органам  інформацію про корупцію у вищих ешелонах української влади, а українському суспільству – інформацію про те, що зараз відбувається в СБУ, де нібито “багато співробітників завербовані і працюють на користь тих чи інших іноземних розвідок”, а цілі підрозділи займаються торгівлею даними, контрабандою, транзитом наркотиків.

Наскільки ці викриття можуть бути небезпечні, чи  не блефує Нескоромний і як в принципі така ситуація стала можливою?

На мою думку, інформація Нескоромного навряд чи когось здивує.  Власне,  ситуація з “кейсом Нескоромного” стала можливою через деградацію СБУ і боротьбу всередині Служби за контроль над фінансовими потоками.

У СБУ діяв і діє департамент по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (так званий відділ “К”).  Це фактично держава в державі. Саме цей відділ займався фінансовими схемами, обслуговуючи представників чинної влади і збором грошей з підприємців. Про необхідність ліквідації відділу “К” говорилося давно. Нещодавно Верховна Рада в першому  читанні прийняла законопроект № 3196-д про реформу Служби безпеки України.  Він, начебто, передбачає ліквідацію відділу “К”. Але є ризики, що його просто перейменують. Або що закон в цілому так і не приймуть.

Нескоромний був призначений на посаду начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ (управління К) в листопаді 2019 року. Перед цим з цієї посади був звільнений Вячеслав Бухарєв, з яким у Баканова, за чутками, був конфлікт. Нескоромного називали людиною Богдана.  А “замовленого” Наумова – правою рукою Баканова.

При цьому у мене є сумніви, що Нескоромний володіє дійсно резонансної інформацією. Наразі він  розповідає про московське кохання глави СБУ Івана Баканова, обіцяє повідомити про те, хто отримує відкати  на “Великому будівництві”, про родинні зв’язки Єрмака на Росії, а також чому був зірваний обмін полоненими.

Якби він хотів би щось оприлюднити, вже б це зробив. А так … Можливо, будуть якісь точкові удари, можливо розкриє корупційні схеми, в яких фігурує керівництво  СБУ. Утім, цим навряд чи когось особливо здивуєш.  При цьому Офіс президента і СБУ будуть все категорично заперечувати, мотивуючи їх банальною помстою з боку  Нескоромного і намаганнями  захистити себе від звинувачень у спробі організації замовного вбивства Андрія Наумова.

Показово, що він вже двічі переносив раніше анонсовану прес-конференцію. Швидше за все, йдуть якісь закулісні торги і домовленості .

Спеціально для  Comments.ua

MIXADVERT