Проекти, що стають прожектами та ненауковою безвідповідальною фантастикою

 

«Вже втілюється у життя проект спорудження фотоелектростанції, щодо ГЕС ведуться проектні роботи. Також в ОТГ почали створювати генеральний план забудови населених пунктів громади. Першим етапом його створення стало проведення аерофотозйомки.» Таке говорилося журналістам у 2017 році.

Також до здобутків міського голови віднесли збереження 6 маршрутів внутрішньоміського перевезення, монтаж нових зупинок та ремонт раніше встановлених. От так би ще з дорогами в райцентрі… Важливим етапом в об’єднанні громади вважає її голова  є створення стратегії розвитку. Вона повинна писатися всіма жителями громади. Тут, у Новоукраїнці, така стратегія ніби вже затверджена й плідно реалізується. Про це стверджував керівник ОТГ.

«Дуже важливо, щоб громада мала свою стратегію. Адже потім, який би посадовець не приходив керувати районом, йому доведеться виконувати написане. Це те, чого хочуть жителі. Громада не довіряє тим рішенням, у прийнятті яких вона не бере участі й які вона не може проконтролювати,» – стверджує Олександр Корінний. А що коли зібрали дріб’язкові побажання, або зафіксували лише те, що сподобалося чиновникам?

Місто, як і обласний центр має громадську раду, хоча Олександр Корінний стверджує  на дивину звертає увагу на те, шо  законом про місцеве самоврядування цього не передбачено.  Але є постанови Кабміну та інші нормативні акти та громадські ініціативи. Невже був натяк на власну особисту новацію? І майже всі члени громадської ради , з його слів, брали участь у написанні стратегії розвитку міста.

« Не маючи плану, не маючи бачення, не варто починати об’єднання. Потім з’являться такі проблеми, що не вистачить жодних субвенцій.»  – переконаний голова Новоукраїнської ОТГ. Але минуло шість років… Що маємо від об’єднання?  Трохи нових тротурів, дитячі і спортивні майданчики і купу балачок про плани громади, громадські ініціативи та різні пропагандиські акції. А куди ділася з Новоукраїнки промисловість  та чи хтось будує нові промислові об’єкти. Де обіцяні  нові робочі місця для членів громади?

Головним пунктом стратегії Олександр Корінний вважає створення генерального плану міста. До кінця листопада 2017 року планувалося його затвердити, тоді чітко було  б видно, де знаходяться промислові зони, а де – капітального будівництва, яких у місті практично нині вже немає.

В стратегічному плані передбачалося збільшення кількості робочих місць… Там було  три блоки. Першим є соціальний розвиток, другий – економічний; це і є створення малих підприємств, і кооперативів, а також допомога в навчанні й відкритті особистих селянських господарств. І третій блок – об’єднання громади, навчання й спільні проекти. А що насправді і чи є з того позитивний ефект?

«Одразу після місцевих виборів район  та місто почали брати участь у різних навчальних проектах. Старости й працівники виконкому побували в Польщі, а повернувшись, одразу почали наводити лад у своїх селах. Навчаємося й дивимося, як люди живуть, – говорить Олександр Корінний. – Вірю – і в нас житимуть не гірше.»

Мабуть, саме для цього голова ОТГ відвідав навіть ПАР у Африці? А хто оплатив це відрядження? Здаэться, громада, де дороги так і залишилися, мабуть, в жахливому  стані гіршому за африканський. Скільки за ті гроші можна було профінансувати корисних справ в громаді… А що в селі Щасливка з 22 мешканцями чи Схід з 8-ма? Що там поліпшилося за ці роки після поїздки в далеку Африку?

А попереду були нові чергові вибори і жага перемоги та бажання не полишати крісло голови ОТГ, не зважаючи на порушені кримінальні провадження стосовно деяких «успіхів у керівній діяльності» на чолі громади.

Максим Буцалюк

Проекти, що стають прожектами та ненауковою безвідповідальною фантастикою

MIXADVERT