Офіс Генерального прокурора України відкрив кримінальне провадження у справі про незаконне вивезення ікони Святого Миколая.

 Офіс Генерального прокурора України відкрив кримінальне провадження у справі про незаконне вивезення ікони Святого Миколая.Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, коментуючи останні заяви голови Президії Боснії і Герцеговини Милорада Додіка.
Раніше член Додік заявив, що країна може віддати викрадену з Луганська ікону Україні, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше.
В Україні не сприймають мови ультиматумів від голови Президії БіГ щодо повернення викраденої з Луганська ікони, підкреслив представник МЗС.
Ніколенко зауважив: те, що ікона походить з української території, є незаперечним фактом. «Ми очікуємо, що боснійсько-герцеговинська сторона не буде використовувати ікону у внутрішньополітичній боротьбі, а надаватиме сприяння у рамках кримінального розслідування та експертизи і в її якнайскорішому поверненні до України», – сказав речник МЗС.
У цьому контексті він нагадав, що Україна і Боснія і Герцеговина є державами-учасницями Конвенції від 1970 року про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності.
Ніколенко пояснив, що відповідно до статті 7, держави-учасниці цієї Конвенції зобов’язуються забороняти ввезення культурних цінностей, викрадених з музею або релігійної і світської історичної пам’ятки, а також на вимогу іншої держави-учасниці вживати відповідних кроків для виявлення та повернення будь-якої подібної культурної цінності.
Скандал довкола православної ікони українського походження виник, коли голова Президії БіГ 14 грудня 2020 року подарував її міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову. Додік заявив що ікону “знайдено в Луганську”, їй 300 років. На іконі можна було побачити печатку Радянської України.
Посольство України в БіГ заявило про необхідність повернення ікони до України, а Прокуратура БіГ відкрила справу.
Пізніше російське МЗС повернуло до БіГ цю ікону для розслідування її походження за участю Інтерполу.

 

MIXADVERT