Спецслужби Словаччини звинуватили РФ у спробі проникнення в систему держуправління

 

Словацька інформаційна служба заявила про спроби спецслужб Російської Федерації вплинути на державну політику Словаччини, через заходи по проникненню в органи державного управління Словацької республіки та спроби встановлення зв’язків з носіями конфіденційної інформації в Словаччині.

Крім того, російські і проросійські ЗМІ проводять інформаційні кампанії, спрямовані на підрив єдності ЄС і НАТО, а також дискредитацію цих організацій серед населення Словаччини.

Про це в своїй статті «Приховуючи російські зв’язки» на порталі Visegrad Insight пише президент словацького Інституту зі зв’язків з громадськістю (IVO) Григорій Месежніков, зазначає Information agency Guild Hal.

«Наприкінці вересня 2020 року Словацька інформаційна служба (SIS) опублікувала звіт про свою роботу за 2019 рік. У розділі, присвяченому контррозвідці, мова йде про діяльність розвідок іноземних держав проти інтересів Словацької Республіки та її союзників і основна увага була приділена Росії і Китаю. За даними SIS діяльність спецслужб РФ була спрямована проти інтересів Словацької республіки, як члена ЄС і НАТО », – пише автор.

«Агенти російських спецслужб, що діють на території Словацької республіки в основному під дипломатичним прикриттям, прагнули проникнути в центральну державну адміністрацію і органи сил безпеки, намагалися завербувати співробітників в енергетичній та військовій сферах. Представники спецслужб РФ регулярно брали участь в професійних заходах, присвячених енергетичним і військовим питанням, де намагалися встановити зв’язки з особами, що мають доступ до конфіденційної і таємної інформації з середовища представників ЄС і НАТО, а також з людьми, наближеними до державних службовців високих рангів», – розповідає аналітик.

Автор пише, що в розділі звіту, присвяченому гібридним загрозам, SIS вказує, що: «Словаччина, як член ЄС і НАТО зіткнулася з кампаніями впливу іноземних держав, спрямованими на послаблення політичної згуртованості обох організацій з метою підриву їх єдності і здатності діяти проактивно і захищатися. Іноземні гравці акцентовано працювали, намагаючись вплинути на еліти, професійні спільноти і населення Словаччини з метою викликати недовіру до цих міжнародних організацій і поставити під сумнів готовність союзників до солідарності як членів ЄС і НАТО».

«Основними джерелами кампаній з дискредитації ЄС і НАТО були російські джерела (офіційні ЗМІ, державні установи, аналітичні центри, експерти), якы формують загальну лінію кампаній. Їх наративи надалі поширювалися аналогічними ЗМІ і організаціями в інших європейських країнах. У Словаччині основними каналами поширення проросійських наративів були проросійські неурядові організації та групи в соціальних мережах, російські ЗМІ, включаючи їх закордонні відділення (…) », – зазначає президент словацького Інституту зі зв’язків з громадськістю.

«Вони (SIS) відзначили, що це не перша спроба проникнення спецслужб РФ в систему державного управління Словацької республіки», – додав Григорій Месежніков.

«Аргумент»

MIXADVERT