“Усьо будєт Даунбасс”?

 

Щоб всі внутрішньо переміщені особи, яких нині в Україні налічується  вже 1,5 млн, мали можливість реалізувати своє право голосу на місцевих виборах, їм необхідно зареєструватися до 10 вересня в Державному реєстрі виборців.
Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в ефірі телеканалу “Дім”.

За його словами, для реєстрації в держреєстрі потрібен паспорт, довідка внутрішньо переміщеної особи і документи, що підтверджують законне перебування в населеному пункті, де громадянин збирається проголосувати на місцевих виборах.

На думку Резнікова та це тепер врахувало і законодавство: “Вони ( тобто переселенці) працюють, вони платять податки, від усіх їхніх зарплат відраховується відповідний податок, і багато іншої користі вони приносять. Так чому ж їм не дати таку можливість, наповнюючи своєю працею, своїми зусиллями, своєю енергією місцеві громади, зокрема не взяти участь в голосуванні?”, – наголосив Резніков.

А чисто з інших міркувань є і певні «але». Це дивлячись нате, хто до нас підселився чи переселився,  і  вони мають переконання, і до чого в наших громадах приведе  їх голосування.

А як було раніше, і залишається не для вимушених  переселенців? Чи може орган ведення Державного реєстру виборців тимчасово змінювати місця голосування виборцям на місцевих виборах?

Ні, не може. Відповідно до частини четвертої статті 7 Закону України “Про Державний реєстр виборців” на місцевих виборах тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни виборчої адреси не застосовується.  І все тому, що вибори місцеві, а особи  з іншою реєстрацією не є членами громади в якій вони тимчасово перебувають.

Для вимушених переселенців, що могли голосувати на виборах президента та парламенту є певна логіка  стосовно голосування і на місцевих, але як же інші громадяни, що в день виборів перебувають на іншій території? Виходить за логікою вини, кудись тимчасово виїхавши на пару днів чи тижнів, як і раніше повністю втрачають право голосу. Логіка в цьому є, але справедливості немає, бо на час їх відсутності в їх громадах на долю політичного складу влади в їх громаді впливають тимчасові переселенці. Так є економічний і соціальний вклад в життя громади, але чи є доречним їх політичний вплив? Що ми рушаємо у напрямку «Всьо будєт Донбас»? Добре,  коли вони проголосують за український Донбас. А коли за путінський? Чи потрібні такі колізії у вільних від російської окупації територіях України?

Часу для реєстрації вимушених переселенців залишилося не дуже багато. І молимо Бога, щоб  приховані путіністи не встигли зареєструватися на право  проросійського  впливу в наших громадах…

Анатолій Авдєєв

MIXADVERT