Олег Березюк про мовні терміни

В повсякденному житті людей мова і її терміни мають велике значення.
Вони забезпечують соціальну комунікацію, розкривають зміст тих чи інших предметів і явищ, а також формують певні соціально-психологічні стереотипи.
У зв’язку з цим питання мови і термінології мають винятково важливе значення в юриспруденції, державному управлінні і політиці.

Тут варто звернути увагу на те,що в Україні навколо мовного питання дуже часто розгортаються серйозні політичні баталії.
Загалом позиція патріотично налаштованих політиків і громадян України щодо використання і розвитку української мови є зрозумілою і логічно обґрунтованою.
Але чомусь практично ніхто з них не звертає увагу на ті зміни,які останнім часом відбуваються у назві вищих органів державної влади України.
Наприклад.

В результаті проведення судової реформи відбулась ліквідація Верховного Суду України і на його місці з‘явився просто Верховний суд, невідомо якої країни.
Відбулось перейменування і Генеральної прокуратури України.
Тепер це просто офіс Генерального прокурора і знову ж таки невідомо якої країни.
Змінилась і назва Адміністрації Президента України. У назві органу,який забезпечує діяльність вищої посадової особи України ще збереглася назва нашої держави,але
тепер це просто Офіс Президента України.
Тут варто звернути увагу на те, що в Україні термін «офіс» використовується для позначення місця, де розташовуються центральні органи управління комерційних установ і організацій.
Ті сили, які прагнуть ліквідації Української держави,увесь час намагаються нав’язати нам думку про те,що питання мови не мають особливого значення,але більш підступно і витончено вони діють в процесі реформування інститутів державної влади і використання у їх назві відповідних термінів.
На перший погляд, це малопомітні зміни, але в недалекій перспективі усі вони будуть мати важливе суспільно-політичне і стратегічне для нашої держави значення.
Відсутність у назві вищих органів державної влади України офіційної назви нашої держави досить прозоро натякає нам на відсутність у нас державного суверенітету.
Варто зазначити, що усі ці «реформи» відбуваються в Україні під пристальним наглядом іноземних радників.

Це дає підстави ствержувати те,що усі ці зміни відбуваються за наперед визначеним планом і у недалекому майбутньому будуть мати відповідні наслідки.
У зв’язку з цим ми маємо чітко усвідомити те, що ніхто крім нас самих не побудує нам незалежної України і у цьому,без власної вигоди,нам не будуть допомагати ні іноземні уряди ,ні іх радники.
Саме тому в процесі державного будівництва ми маємо розраховувати виключно на наш власний кадровий потенціал і на патріотично налаштованих громадян України.
Олег Березюк,
директор Інституту глобальної політики і права

MIXADVERT