Віталій Портников: Україна не повинна бути піратським кораблем

Спостерігачі в Україні вважають позов, поданий Міністерством юстиції США проти Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова сигналом президенту України Володимиру Зеленському

Але у Києві звично плутають поведінку Москви і Вашингтону. Це Кремль посилає сигнали, коли прагне забезпечити корекцію чужої політики.  А у Сполучених Штатах просто працює правосуддя.

І Ігор Коломойський розуміє це краще за багатьох його співвітчизників.  Після націоналізації “Привату” він переконався, що Україна Петра Порошенка стає якщо не правовою державою, так державою, вразливою для західного правосуддя. І від позовів США ця Україна його не захистить.  Як не захистять його від позовів США ні Ізраїль, ні європейські держави.  І Росія Путіна не захистить – швидше пограбує.

Саме тоді Коломойський і вирішив перетворити Україну на африканський бантустан, створити у ній владу, вимушену захищати його від американського правосуддя і правосуддя будь-який іншої цивілізованої країни.  У 2019 році мільйони українців – виборців Володимира Зеленського – стали співучасниками цього плану.  Під гаслом боротьби з “баригами” вони забезпечили олігархічний реванш і захист Коломойського від правосуддя.

Тому питання не у тому, зрозуміє чи ні Зеленський наслідки дій американського правосуддя для своєї країни і себе особисто.  У Зеленського особливого вибору немає, його зв’язок з Коломойським навряд чи зруйнується. Питання у тому, чи згодні українці і далі виглядати в очах решти світу величезним піратським кораблем, на який після президентських і парламентських виборів 2019 року перетворилася захоплена олігархом держава Україна.

MIXADVERT