Facebook ліквідував “ботоферму”, що працювала на Порошенка

Facebook видалив 72 українських аккаунти й 35 сторінок, пов’язаних із digital-агентством “Postmen”, за неналежну активність під час президентських виборів 2019 року.

Джерело: повідомлення пресслужби Facebook

Деталі: 8 липня компанія Марка Цукерберга видалила 4 окремих мережі за порушення політики Facebook проти іноземного втручання і скоординованої недостовірної поведінки. Ці мережі виникли в Канаді й Еквадорі, у Бразилії, в Україні і в США. Їх учасники координували свої дії і використовували підроблені акаунти, щоб вводити інших в оману.

В Україні видалено 72 облікових записи Facebook, 35 сторінок і 13 облікових записів Instagram, які були причетні до скоординованої неналежної поведінки. Ця мережа орієнтувалася на вітчизняну аудиторію.

Люди, які стоять за цією діяльністю, використовували підроблені облікові записи – деякі з яких уже було виявлено і відключено автоматизованими системами Facebook – для створення фіктивних персон, публікацій у групах і на сторінках, коментування. Деякі акаунти також були видалені за розпалювання ненависті.

Відзначається, що “ця мережа була особливо активною під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні”. Деякі з її учасників змінили імена з плином часу.

Адміністратори сторінок і власники акаунтів публікували політичні меми, сатиру й інший контент, у тому числі про Крим, НАТО, економічну політику в Україні, внутрішню політику, вибори, критику й підтримку різних кандидатів, у тому числі Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко і Петра Порошенка.

Facebook викрив їхню діяльність у результаті внутрішнього розслідування. І “хоча люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особу й координацію”, розслідування соцмережі пов’язало цю діяльність із рекламним агентством в Україні “Postmen DA”.

Усього в Facebook відстежили 72 аккаунти й 35 сторінок, ще 13 акаунтів в Instagram.

Близько 766 000 і облікових записів підписалися на одну або кілька з цих Fb-сторінок, близько 3800 осіб підписалися на одну чи кілька з цих облікових записів в Instagram.

Близько 1,93 млн доларів було витрачено на рекламу у Facebook та Instagram.

Довідка: Digital-агентство Postmen під час виборів президента у 2019 році працювало на Петра Порошенка і вело чорний піар проти його суперників, особливо Володимира Зеленського.

Під час парламентських виборів його засновник та керівник Ярослав Ведмідь очолив діджитал-напрямок у партії Святослава Вакарчука “Голос”.

При цьому він запевняв, що “Postmen” вийшов із контрактів із партією Петра Порошенка “Європейська солідарність”.

MIXADVERT