Вадим Вадимович Дробот: Інвестиційна дієта або чому Україна й досі недооцінена?

За невеликий досвід у 28 років Україна встигла сказати остаточне «Прощавай» радянському минулому та змінити вектор свого розвитку. Точніше сказати, розвернутися в інший бік та розвести руками. Чому так сталося? Тому що зробити це одночасно неможливо, потрібен певний час та чіткий план дій, а також, найважливіше, розуміння того, як застосувати теорію на практиці. Яка ж ситуація у нас? Помахати ми помахали, а з Попелюшки у принцесу ще не перетворилися. Але кроки на шляху до цього ми зробили і навіть маємо успішні результати, та поки що цього замало.

На теперішній час Україна знаходиться у стані свого становлення, так званого нерозкритого потенціалу. Молода країна на шляху суттєвих змін і перетворення зі слабкого та залежного клаптика землі, хоч і дуже цінного, у яскравий ласий шматочок, що гратиме за своїми правилами. На жаль, відблиск минулого й досі присутній у багатьох сферах життя України, та трансформація вже відчутна.

У нас є всі ресурси для того, щоб по-справжньому називатися перлиною Європи, адже розташування і аграрно-промисловий сектор може стати скарбом у вмілих руках. Аби скарб засяяв, потрібен інструмент у руках вправного майстра, що викохає його і приверне світову увагу. Таким інструментом у нашому випадку має стати інвестиційний клімат. Для повноцінного використання інструментарію Україні потрібні фахівці, люди, які мають досвід у залученні коштів, що будуть супроводжувати нас на цьому шляху. Оскільки практики в Україні замало, думка професіонала й аналіз успішної реалізації інвестування в інших країнах неабияк допоможе.

Але чому інвесторів ми ось вже скільки запрошуємо, а більшість з них все одно стоїть осторонь і спостерігає? Незахищеність. На тепер ніхто не може гарантувати їм реальну безпеку, що їх не обдурять та не «кинуть». Поки що гарантії залишаються словесними, а це не вселяє довіри. У молодої політичної команди вже є великі проекти, які починають поступово відображатися у законодавстві. Останні позитивні зрушення відобразилися у підписанні президентом України Володимиром Зеленським Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності України» №132-IX, ухваленим ВРУ 20 вересня 2019 року. Саме він має на меті поліпшення інвестиційного клімату в нашій країні за окремими напрямками, обраними в результаті комплексної оцінки відповідності законодавства України найкращим світовим практикам, описаним Групою Світового банку у методології Doing Business.

Таким чином інвестори можуть розраховувати на особисті гарантії президента України та законодавство, що вже стрімко оновлюється.

Початок 2020 року вже відзначився економічним форумом у Давосі, де представники нашої країни презентували найкращі якості держави та намагалися залучити інвестиції, запрошуючи європейських лідерів відвідати Україну. Так, президент України Володимир Зеленський акцентував на нових програмах для інвесторів, зазначивши, що ми готуємо програму Investment nanny, суть якої полягає в тому, що якщо інвестор принесе до України 100 млн доларів і більше, то він отримає особистого менеджера, який знає п’ять мов і працюватиме з клієнтом цілодобово. Президент також наголосив, що менеджер вирішуватиме всі проблеми інвестора в будь-який час, а інвестор матиме державні гарантії. Крім того, Володимир Зеленський уточнив, що тї, хто інвестуватиме в наступні 2 роки у приватизацію в Україні 10 млн і більше, будуть звільнені від податку на прибуток. Такі заяви української влади вкотре демонструють світу впевнену політику нової влади та їхню рішучість змінювати Україну на краще.

Тож що нам потрібно для того, аби зрушення відбувалися швидше і, головне, якісно? Відповідь знаходиться на поверхні – залучати інвесторів і гарантувати їм надійність вкладених коштів, гарантії та підтримку держави. Але все це має бути не лише на словах, а й у дії, ще краще – підтверджено юридично на папері.

Не дарма про Україну часто говорять, що це країна можливостей. І це правда. Крім сприятливих кліматичних та географічних умов у нас є, де розвернутися – обирай будь-яку сферу і підкорюй висоти. Якщо говорити про найбільш привабливі для інвесторів сфери, можна виокремити такі категорії, як сільськогосподарська галузь, інфраструктура, туристична індустрія й інформаційні технології.

Україна – це бренд, який тільки починає набирати обертів. І наше завдання зараз пояснити світу, наскільки важливо зараз скористатися унікальною можливістю бути першими й розпочати свій бізнес у нашій країні, створивши для цього сприятливі умови.

Вадим Дробот, інвестиційний експерт

MIXADVERT