Офіс за гривню: сепарська корупція Донецької ОДА

Майже не помічений переїзд апарату Донецької обласної ВЦА до нового приміщення Краматорського заводу важкого верстатобудування став найкращою ілюстрацією тісних зв’язків керівництва області з бізнес-імперією людей, які десятиріччями вважалися господарями Донбасу. Більш того, завод не лише віддав задарма будівлю чиновникам, а й зробив там ремонт.

Здавалося б, цей переїзд в приватну будівлю з орендною платою одна гривня на рік є звичайною та нецікавою подією. Державні органи по всій країні орендують приміщення за таку ціну у міськрад чи держпідприємств.

Навіть у Донецьку до 2014 року величезна будівля, якій розміщувалася обладміністрація, належала обласній раді та здавалася в оренду за 1 гривню на рік. Переїхавши до Краматорська, окремі підрозділи адміністрації орендували на таких умовах приміщення навіть у приватних власників.

Але в цьому випадку ситуація зовсім інша – більш цікава. Здати ВЦА практично задарма величезну будівлю погодився не якийсь бізнесмен, який вирішив допомогти адміністрації у вигнанні, а завод, який входить до бізнес-імперії родини екс-губернатора Анатолія Близнюка.

Підприємства цієї бізнес-структури отримують мільйони гривень, виграючи ласі тендери в області.

Ось ця будівля за 1 гривню

(фото “Восточный проект“)

За даними інформаційно аналітичної системи YouControl, номінальним власником 97,69% акцій Краматорського заводу важкого верстатобудування є кіпрська компанія “KZTS HOLDINGS LIMITED”. Втім, кінцевим бенефіціарним власником зазначено Людмилу Ульященко. Ця жінка, попри свою не публічність, є чи не головною діючою особою бізнес-імперії, якою володіють родина Близнюка та народний депутат Максим Єфімов.

Перш за все, Ульященко є директором з економічних питань на заводі Енергомашспецсталь, який входить до російської корпорації Росатом та президентом якого є Єфімов. Крім того, разом з Оленою Близнюк (дружиною Олексія Близнюка – сина Анатолія Близнюка) Ульященко є власником будівельної компанії “Крамміськбуд”.

Взагалі ж до цієї бізнес-імперії входять десятки компаній, що тісно пов’язані між собою. І вони регулярно отримують державні замовлення, зокрема, від Донецької ВЦА та її структурних підрозділів.

Якщо уважно проаналізувати інформацію з системи ProZorro, то можна помітити, що за два останні роки будівельна компанія “Крамміськбуд” отримала одразу кілька тендерів на будівництво та реконструкцію великих об’єктів на території області.

Зокрема компанія зараз займається будівництвом льодової арени у Краматорську вартістю 56 мільйонів гривень. Виграла цей тендер компанія лише з другої спроби. Перший тендер було оголошено в осені 2016 року, і “Крамміськбуд” мав дуже великі шанси перемогти, але підприємство було дискваліфіковано. Формальною причиною стала збитковість будівельної компанії у 2015 році. Але вже в липні того ж року, а аналогічним пакетом документів, компанія виграла право будувати льодову арену.

Ще один великий проект, який реалізовує компанія – реконструкція парку “Пушкіна” у Краматорську. Спочатку вартість робіт складала 23 мільйона гривень. Але влітку 2017 року замовник вирішив, що потребує проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті. Й без проведення торгів, замовлення на ці роботи вартістю 10 мільйонів гривень отримало підприємство “Крамміськбуд”.

Крім того, зараз “Крамміськбуд” займається реконструкцією двох великих амбулаторій у Краматорську на загальну суму близько 8 мільйонів гривень.

Також “Крамміськбуд” займався у Дружківці переобладнанням їдальні під розміщення Центру адміністративних послуг, який нещодавно відкрився під особистим брендом голови ВЦА Павла Жебрівського “Оновлена Донеччина”. Вартість цих робіт становила близько 6 мільйонів гривень.

Вся ці роботи фінансувалися з обласного бюджету або з обласного екологічного фонду. Тож лише за 12 останніх місяців лише одна компанія з вищевказаної бізнес-імперії і лише на великих замовлення зібрала близько 103 мільйонів гривень.

Крім того, зараз “Крамміськбуд” намагається отримати ще кілька великих замовлень. Зокрема – підряд на будівництво у Краматорську басейна вартістю 56 мільйонів гривень. Нещодавно тендер на проведення цього будівництва закінчився без результатів – всі претенденти були дискваліфіковані. При цьому “Крамміськбуд” запропонував найнижчу ціну, але через заборгованість перед бюджетом за минулі замовлення такою був дискваліфікований.

Аналогічна ситуація й в ще одному тендері на 8 мільйонів гривень – на проведення реконструкції міської лікарні №3 у Краматорську. Поки що ця закупівля також не відбулася, а пропозицію “Крамміськбуда” відмовилися розглядати знов таки через наявність невиконаних зобов’язань.

Втім, підприємства бізнес-імперії отримують замовлення й на зовсім невеликі закупівлі. Наприклад, обласний департамент екології замови проведення конференції вартістю 130 тисяч гривень у ТОВ “Акваторія”, серед засновників якої також є Ульященко.

Крім того, не варто забувати, що переїзд Донецької обласної адміністрації до будівлі Краматорського заводу важкого верстатобудування не перший випадок використання владаю області нерухомості цієї групи.

Як повідомляв Depo.Донбас раніше, департамент з мобілізаційної роботи Донецької ВЦА використовував для зберігання гуманітарної допомоги для Авдіївки, розкрадання якої наразі розслідується правоохоронцями, саме цехи Старокраматорського машинобудівного заводу. Кінцевими власниками цього підприємства є знайома вже нам Ульященко та син колишнього міністра ЖКГ Сергій Близнюк.

Тобто, виходить, в Донецької ВЦА з бізнес-імперією Близнюка такі взаємовигідні стосунки – ми вам гроші, а ви нам стільці. Та й таким чином, щоб ніхто не підкопався.

Більше про життя Донбасу читайте на Depo.Донбас

MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply