На Луганщині питання щодо готовності закладів для обсервації людей, які контактували з хворими на COVID-19, залишається відкритим

З 25 березня на території Луганської області у зв”язку із загостенням загрози, пов’язаної із поширенням епідемії коронавірусу встановлено режим надзвичайної ситуації регіонального рівня.

Відповідне рішення було прийнято Регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 25 березня в Луганській області підтверджено перший випадок захворювання на коронавірус. Ще 27 осіб з числа тих, хто недавно повернулися з-за кордону, знаходяться на самоізоляції і в обсервації.

24 березня на брифінгу керівник Луганської ОВЦА Сергій Гайдай заявив, що усього за період карантину в області зафіксовано чотири підозри. У тому числі, на обсервацію поміщено чоловіка, жителя тимчасово непідконтрольної території, який повернувся з Польщі. За словами Гайдая, наразі у Луганській області, для лікування пацієнтів з ознаками захворювання на COVID-19 можуть бути мобілізовані 258 койко-місць в інфекційних відділеннях.

Варто зазначити, що 23 березня за даними, які наводяться на онлайн-карті поширення коронавируса в Україні, в Луганській області зафіксовано 5 підозр на коронавірус. Онлайн-карту створено Директоратом регіональної політики та децентралізації Офісу Президента на основі даних ОДА та ЦГЗ.

Є запитання і щодо кількості койко-місць. 26 березня в газеті ВРУ “Голос України” в статті ” Луганщина запровадила режим надзвичайної ситуації” зазначено, що “на сьогодні інфекційне відділення Рубіжанської міської лікарні, може прийняти 257 пацієнтів”.

Але не в тім моя печаль. Розбіжність у цифрах щодо кількості койко-місць та кількості зафіксованих підозр на коронавірус зажди можна пояснити технічною помилкою, або людським фактором. Інша річ, що все це свідчення непрофесіоналізму.

Менше з тим, минає день, минає ніч, але відкритим залишається питання щодо готовності закладів для обсервації людей, які контактували з хворими на коронавірус.

Так, наприклад, в санаторії-профілакторії “Привілля”, який визначили як заклад для обсервації, немає ані тепла, ані світла, ані води. Санаторій-профілакторій є власністю державного підприємства “Лисичанськвугілля”, яке має величезні борги за споживану електроенергію.

Директор з соціальних питань “Лисичанськвугілля” Едуард Іванов в інтерв”ю “Громадське радіо” пояснив, що наразі у підприємства є заборгованість 600 мільйонів за світло. І для того, щоби розмістити людей, потрібно під’єднати світло, протопити будівлю, виплатити заробітну плату у розмірі 2,5 мільйони гривень та повернути працівників на роботу. В свою чергу керівник Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай, коментуючи тоді цю ситуацію, пояснив, що коли знадобиться, санаторій “Привілля” за пів доби підготують до прийняття людей.

На жаль, знадобилося. Утім, відкритим залишаються питання щодо готовності не тільки пансіонату “Привілля” до розміщення людей на обсервацію, але й готовності всієї Луганської області протистояти зовнішнім викликам.

А тим часом, коридорами Луганської обласної адміністрації ширяться чутки, що Сергій Гайдай готується пересісти з крісла очільника області в крісло заступника міністра економіки.

MIXADVERT